Händer skadades mest

2017-03-20 00:00 Ann Norrby  

31 personer skadades vid de 27 olyckorna som ledde till företagsbot mellan 26 oktober 2015 och 9 januari 2017. Arbetsgivarna fick betala mellan 100 000 och 500 000 kronor.

Ängelholms kommun

En vikarie på ett LSS-boende blev angripen av en brukare med yxa. Vikarien lyckades parera slagen och blev relativt lindrigt skadad. Hon hade inte fått veta att brukaren kunde vara farlig. Kommunen skulle ha talat om det och flyttat brukaren till ett boende med mer kontroll.

Olycksdag: 11 april 2014.

Lindriga skador

500 000:-

Peab Sverige AB

Snickaren fick ett väggelement på sig när lyften gick sönder. Den egentillverkade lyften borde inte ha använts.

Olycksdag: 14 augusti 2013.

Brutna bröst­kotor och lungblödningar

400 000:-

Svevia AB

En anställd som höll på att borra på en bergavsats föll nerför ett stup. Fallet till nästa nivå var på över två meter och han skadade sig på olika sätt. Det borde ha funnits fallskydd.

Olycksdag: 17 september 2013.

Kroppsskador

300 000:-

Bodafors Behandlings- och utslussningsenhet AB

En man som höll på att arbetsträna vid en såg skadade högerhanden när hans handske drogs in i sågklingan. Arbetet borde ha riskbedömts och mannen borde ha fått instruktioner om hur han kunde göra det på ett säkert sätt.

Olycksdag: 8 maj 2014.

Amputerad hand

300 000:-

Akzo Nobel Pulp and Performance Chemicals AB

En elektriker föll tre meter sedan han hade lutat sig mot en olåst dörr. Företaget borde ha sett till att dörren var låst och satt dit ett räcke som hade förhindrat fallet.

Olycksdag: 29 december 2014.

Krossår och benbrott

500 000:-

Saba Logistics AB

Truckföraren fick en två meter hög pallstapel över sig när trucken tvärstannade. Trucken borde ha haft ett skydd mellan föraren och lasten.

Olycksdag: 22 maj 2014.

Kläm­skador

100 000:-

RO-Gruppen AB

En anställd föll mer än två meter från ett tak som inte hade fallskydd. Han bröt ena handleden och näsbenet. Taket borde ha haft fallskydd och den anställda skulle ha fått veta hur han skulle undvika riskerna.

Olycksdag: 29 juni 2012.

Bruten hand och näsa

100 000:-

IMS Non­woven AB

När den anställda skulle ta bort ludd på en vals drogs ena handen in mellan valsarna. Hon fick frakturer i handen och dessutom brännskador på bålen, armhålen och underarmen. Arbetsgivaren borde ha bedömt riskerna mer noggrant och han skulle ha sett till att det gick att göra arbetet utan att riskera att skadas.

Olycksdag: 15 december 2014.

Benbrott och brännskador

300 000:-

Boliden Mineral AB och Styrud Arctic AB

En dieseldriven kompressor började brinna i Kristinebergsgruvan. 22 personer fanns i gruvan, en blev kvar i röken i flera timmar. Två arbetstagare skadades.

Arbetsgivarna hade inte undersökt arbetsförhållandena tillräckligt noggrant och inte bedömt riskerna med att använda en dieseldriven kompressor nere i gruvan.

Olycksdag: 25 augusti 2013.

Livsfara

500 000:- och 300 000:-

Lemminkäinen Sverige AB

En anställd fick ner högerarmen i en cementblandare. Armen skadades så svårt att den måste amputeras vid armbågen.

Arbetsgivaren skulle ha riskbedömt arbetet, han skulle också ha sett till att det fanns skydd vid maskinens riskområde. Dessutom skulle det ha funnits skriftliga instruktioner för hur arbetet kunde göras på ett säkert sätt.

Olycksdag: 30 september 2015.

Amputerad arm

400 000:-

Svevia AB

En anställd fastnade med ena armen mellan ett transportband som han höll på att rengöra och en ändtrumma.

Arbetsgivaren skulle ha sett till att det fanns ett skydd som hindrade att någon kom i kontakt med de rörliga delarna.

Olycksdag: 28 november 2013.

Skadad handled

200 000:-

Orkla Foods Sverige AB

En anställd som skulle kolla hur mjuk en rödbeta var klämde ett finger mellan ett transportband och en styrplåt. Nageln slets av. Arbetsgivaren borde ha riskbedömt arbete och förhindrat klämrisken.

Olycksdag: 17 oktober 2013.

Avsliten nagel

200 000 :–

Pamako AB

En anställd klämde ett långfinger när han skulle ställa in en punktsvets. Nedersta delen av långfingret amputerades. Arbetsgivaren borde ha bedömt riskerna mer noggrant och maskinen skulle ha haft föreskrivet skydd.

Olycksdag: 25 augusti 2015.

Amputerat finger

200 000:-

Orkla Foods Sverige AB

I samband med att lagen i en container skulle tappas över till en tank hissades containern upp 2,5 meter med hjälp av en truck för att det skulle bli självfall till tanken. Containern hasade dock av trucken och föll till golvet. En anställd som höll på att montera en slang på containern drogs med i fallet. Han fick frakturer på höften, käken och skallen samt krossade en tand.

Arbetsgivaren borde ha riskbedömt arbetet och informerat om riskerna med det. De anställda borde ha fått veta hur de skulle göra arbetet på ett säkert sätt.

Olycksdag: 29 juli 2014.

Skadad höft, käke och skalle

300 000:-

Atlas Copco Secoroc AB

En drivhake fastnade i en anställds hand när hon skulle rätta till en lastbärare i en maskin. Handen krossades och ett av benen i handen bröts. Arbetsgivaren skulle ha sett till att driftstörningar inte kunde rättas till när maskinen var i gång.

Olycksdag: 23 juni 2014.

Krossad hand

180 000:-

Hässleholm Miljö AB

När en anställd på Sydspol AB höll på att tömma askan i en stoftavskiljare började askan brinna. Han fick glöd­ande aska på sig. Han hoppade ner och landade på marken fyra meter ner. Han skadade händerna och ena höften. Högerhanden har bestående men. Hässleholm Miljö hade samordningsansvaret och skulle ha riskbedömt arbetet bättre. De som utförde det skulle ha fått veta hur de skulle göra det på ett säkert sätt i den brand- och explosionsfarliga miljön.

Olycksdag: 3 april 2012.

Skadad hand och höft

125 000:-

Dellgrens Eslöv Proform AB

En anställd fastnade i en roterande del i en pelarborrmaskin. Han fick en komplicerad underarmsfraktur. Arbetsgivaren borde ha bedömt riskerna mer noggrant. Maskinen skulle ha haft ett skydd som förhindrade att någon kom in i riskområdet.

Olycksdag: 25 september 2014.

Underarmsbrott

250 000:-

Suzuki Garphyttan

Vid den ena olyckan skadade en anställd sin ena tumme så svårt att han måste amputera den. Olyckan hände när han skulle ta bort en fjäder i en maskin. Maskinen startade automatiskt när fjädern var borttagen. Vid den andra olyckan skadade en annan anställd fingrarna på ena handen och var sjukskriven en månad efter olyckan. Han skadade sig när han skulle rätta till en tråd som hade hamnat fel.

Den första maskinen skulle inte ha startat automatiskt, den andra skulle ha haft ett skydd för de rörliga delarna.

Olycksdagar: 20 maj 2013 och 21 oktober 2013.

Skadade fingrar

100 000:-

Ocab i Sundsvall AB

En anställd som arbetade med en färgspruta blev skadad, hans skada var inte ringa. Arbetsgivaren borde ha bedömt riskerna med hans arbete. Dessutom borde den anställda ha få skriftliga instruktioner för hur han skulle arbeta på ett säkert sätt.

Olycksdag: 30 oktober 2013.

Skadad av färgspruta

100 000:-

Tulip Food Company AB

En anställd skadade sig i en paketeringsmaskin som saknade skydd framför en rörlig del. Fingerblomman på hans långfinger skars av.

Arbetsgivaren skulle ha bedömt riskerna med arbetet och sett till att maskinen hade skydd.

Olycksdag: 5 november 2015.

Avskuren fingerdel

200 000:-

AB Joma

En man klämde två fingrar i en press sedan han tryckt på fel manöverknapp. Fingrarna fick delvis amputeras. Arbetet vid pressen borde ha riskbedömts och de som arbetade med den borde ha fått veta hur de skulle arbeta utan att riskera att bli skadade.

Olycksdag: 25 september 2014.

Amputerade fingrar

200 000:-

Domsjö Fabriker AB

Tre anställda brännskadades allvarligt när de fick ånga och hett vatten på sig i samband med att de höll på att byta axeltätning på en pump. De har alla kvarstående men.

Arbetsgivaren borde ha sett till att pumpen försågs med en dräneringsventil. Han borde också ha uppmärksammat riskerna med arbetet, det hade inträffat både incidenter och olyckor tidigare. Dessutom borde nödduschen ha fungerat bättre.

Olycksdag: 28 september 2015.

Allvarliga brännskador

500 000:-

Arriva Sverige AB

En städerska klämdes fast i första tågvagnen när ett tågset körde in i ett hus. Tåget var obromsat, det visste inte städerskan. Hon bröt flera revben och underkäken samt fick sårskador. Arbetsgivaren hade inte bedömt riskerna tillräckligt noggrant. Städerskan skulle också ha fått bättre instruktioner.

Olycksdag: 15 januari 2013.

Revbensbrott och sårskador

500 000:-

Wienerberger AB

En anställd på Haga Tegelbruk skadade sig när han höll på att rensa bort tegelstenar från en maskin. Han stängde av den ena delen av maskinen, den andra var i gång. En gripklo träffade hans ena hand och skadade den. Arbetsgivaren skulle ha bedömt riskerna mer noggrant och maskinen borde ha stannat när någon kom in i riskområdet. Dessutom hade det behövts bättre instruktioner för ar­betet.

Olyckdag: 16 september 2013.

Skadad hand

300 000:-

Byggentreprenören Entreprenad i Norrköping AB

Två anställda skadades när ett väggelement föll. Den ena bröt underbenet, den andra bröt underbenet, fotleden och näsbenet. Riskerna med arbetet var inte bedömda och de anställda hade inte fått veta hur de skulle arbeta på ett säkert sätt. Dessutom saknades säkra lyft- och säkerhetsanordningar.

Olycksdag: 18 december 2015.

Brutna ben

300 000:-

Barsebäck Kraft AB

En inhyrd man lutade sig mot en betongsektion, den föll då på hans fot. Foten fick krosskador och frakturer. Arbetsgivaren borde ha riskbedömt arbetet och sett till att de som skulle göra det fick veta hur de skulle göra.

Olycksdag: 8 april 2014.

Krossad fot

300 000:-

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen