Grävmaskinen saknade svenska instruktioner

Fälld. En grävmaskin som används i Sverige ska ha instruktionsbok och varningstext på svenska. Det påpekar Arbetsmiljöverket. Förvaltningsrätten håller med.

Vid besiktning av en grävmaskin hos Brogården Bygg AB fann besiktningsmannen att maskinen saknade svensk instruktionsbok och varningstexter på svenska. Bristerna skulle åtgärdas innan maskinen fick användas, men det gjordes inte. Genom att ändå använda maskinen har bolaget brutit mot bestämmelserna i AFS 2003:6, och Arbetsmiljöverket begärde en sanktionsavgift på 60 100 kronor. Bolaget godkände inte denna.

Arbetsmiljöverket ansökte om att förvaltningsrätten skulle döma ut avgiften. Bolaget svarade till förvaltningsrätten att det visst fanns en instruktionsbok och att varningstexter på svenska inte behövdes. Maskinen var importerad begagnad från Storbritannien och där gäller andra krav på varningstexter, anförde man. Förvaltningsrätten går dock helt på Arbets­miljö­verkets linje och dömer ut sanktions­avgiften.

Lennart Lundquist / Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen