Grävmaskinen användes trots brister i besiktningen

2017-11-06 00:00 Karin Nilsson  

Arbetsmiljöverket utfärdade den 26 februari 2016 ett avgiftsföreläggande mot Mälby Gård AB. Bolaget krävdes på 47 200 kronor i sanktionsavgift. Bolaget hade, efter en besiktning den 23 juli 2014, fått två anmärkningar på en grävmaskin i ett besiktningsintyg som Arbetsmiljöverket hade tillgång till. I intyget stod att grävmaskinen och ett tillsatsaggregat inte fick användas förrän bristerna åtgärdats.

Enligt Arbetsmiljöverket fanns det en risk att redskapet tappades. Vid en inspektion i april 2015 såg Arbetsmiljöverket att bristerna fanns kvar. Rätt räknat ska sanktionsavgiften vara 46 400 kronor.

Bolaget har hävdat att det besiktningsprotokoll som Arbetsmiljöverket använt när de bestämt sanktionsavgiften är felaktigt. Besiktningsmannen har inte känt till maskinen och har därför inte korrekt kunnat hantera den. Enligt bolaget fanns inte det fel på indikering av redskapslås som framkom i besiktningsintyget. Det andra felet var av underordnad betydelse. Ingen från bolaget var med vid besiktningen och därför var det ingen som tog del av protokollet.

Allt uppdagades vid Arbetsmiljöverkets inspektion. Den brist som fanns var åtgärdad två timmar efter verkets inspektion. Bolaget inkom efter det med ett nytt besiktningsintyg.

Förvaltningsrätten konstaterar att det framgår av det första intyget att grävmaskinen och aggregatet inte får användas förrän bristerna åtgärdats. Det är också klarlagt att maskinen ändå använts. Det är också bolagets ansvar att försäkra sig om att maskinen är besiktigad enligt gällande föreskrifter.

Förvaltningsrätten finner att avgiften ska dömas ut.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer