Forskare: Sådant här måste kväsas i sin linda

2021-08-17 15:24 Lena Gunnars  
David Wensbo Posaric. Foto: Press

Tvättmetoden som används vid Räddningstjänsten i Kristianstad har i frågasatts av forskare. Forskaren David Wensbo Posaric har gjort egna studier – metoden fungerar inte.

David Wensbo Posaric, forskare i medicinsk teknik vid Lunds universitet, har gjort egna experiment med tvätt som tvättats i så kallat avjoniserat vatten, som nu sker vid Räddningstjänsen i Kristianstad. Experimenten visar att när vattnet kommer i kontakt med till exempel en intorkad svettfläck så löser saltet upp sig i det avjoniserade vattnet.

– Då är det som vilket kranvatten som helst, säger han.

Han hänvisar också till tidigare oberoende studier som har gjorts på det statligt ägda Rise, Research Institutes of Sweden. Vissa delar av studierna visade att en del fläckar försvann med avjoniserat vatten. 

– Men om man bara hänvisar till de delarna gör man sig skyldig till ”cherry picking”. Läser du dem i sin helhet ser du att alla studier som gjorts visar att den här metoden inte funkar, säger David Wensbo Posaric. 

I en av deltesterna undersöktes så kallad "återförgråning". Det kan förklaras som att när smutsiga kläder slängs in i tvättmaskinen kommer de farliga partiklarna ut i vattnet. Sedan hamnar de tillbaka på plaggen och sprider ut sig över dem, kanske även på insidan. Då är det större risk att individen får partiklarna på huden, enligt David Wensbo Posaric. 

– Särskilt när det blir varmt och svettigt innanför jackan riskerar brandmännen onödig exponering. Det är något som man i Kristianstad borde ta på allvar. 

Han tillägger: 

– Jag menar att oberoende tester visat att man får en stor grad av återförgråning när man tvättar med avjoniserat vatten. 

Han referar också till studier som Electrolux tidigare har gjort. Då testades en anläggning med avjoniserat vatten på Malmö kommunala bostadsbolag. Man testade även att tvätta med enbart vatten, flytande automatisk dosering och med tvättmedel. Slutsatsen blev att maskinerna där man använt flytande tvättmedel och IEC-tvättmedlet (standardiserat) fick bäst tvättresultat. Vanligt och avjoniserat vatten skilde sig inte nämnvärt åt på den smuts som testades, enligt David Wensbo Posaric.

Han menar också att räddningstjänstens företrädare mer eller mindre uttalat påstår att metoden att tvätta larmställen i avjoniserat vatten istället för med tvättmedel minskar brandmännens cancerrisk. 

– Men om den här metoden inte visar sig fungera är det faktiskt så att man snarare ökar brandmännens cancerrisk. Sådant här måste kväsas i sin linda, säger David Wensbo Posaric. 

Han riktar även skarp kritik mot hur testet som Räddningstjänsten i Kristianstad hänvisar till, har genomförts och ifrågasätter varför företaget som säljer systemet fått vara med och lägga upp studien. Han menar att man då inte kan säga att testet är oberoende.  

Trots sin hårda kritik menar David Wensbo Posaric att tvättprogrammet som företaget utvecklat för just avjoniserat vatten, kan vara av värde. 

 – Det är sannolikt att det flertal korta sköljcyklerna som specialutvecklats ger bättre tvättresultat än den traditionella enstaka huvudtvätten med eftersköljning.  

Han fortsätter: 

– Det är synd att säljföretaget låst sig vid just ultra-rent vatten, när metoden med upprepade sköljningar mycket väl skulle kunna ge både rejält minskad tvättmedelsförbrukning och mindre farliga partiklar på brandmännens kläder, i helt vanligt kranvatten. 

Han hoppas att andra räddningstjänster i landet inte börjar använda sig av tvättmetoden innan oberoende studier kunnat visa att den verkligen är säker.

– Om sådana studier skulle kunna styrka att metoden verkligen fungerar har man lyckats visa att avjoniserat vatten hade effekter som ingen tidigare upptäckt. Då får vi skriva om kemiböckerna. Det skulle vara ett paradigmskifte.

Läs mer: Ifrågasatt tvättmetod testas på nytt

FAKTA: Avjonierat vatten

Ordet "avjoniserat", till exempel i avjoniserat vatten, betyder att joner - pyttesmå laddade molekylära eller atomära entiteter - tagits bort. Vattenmolekylen (HO) är i sig själv inte laddad. Den klassas därför inte som en jon. Den reagerar dock helt naturligt med sig själv hela tiden för att bilda mycket små mängder av hydroxoniumjoner ( HO) och hydroxidjoner (OH), som var och en blir vatten igen omedelbart efter att de bildats.

Det är inte dessa joner man menar har tagits bort när man avjoniserat vattnet, det går nämligen inte, då de ju återbildas av vattnet själv, utan större joner som kommer från naturliga salter och mineraler. Löser man exempelvis upp vanligt bordssalt i vatten, kommer detta att dela upp sig i natriumjoner (Na) och kloridjoner (Cl) som simmar runt däri.

Det finns många välkända sätt att ta bort denna typ av joner från vatten, det vill säga att avjonisera vattnet: Vid "omvänd osmos", vilket exempelvis används för att avsalta havsvatten, filtreras vattnet under tryck genom ett fint filter, som släpper igenom små vattenmolekyler men inte stora joner.

Källa: David Wensbo Posaric, forskare i medicinsk teknik vid Lunds universitet,

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö