Tidningen

Forskare: Mer kunskap om smitta i luften behövs

Alla myndigheter ger rådet att undvika att sitta länge i konferensrum. Risken finns att man andas in någon av sina kollegors utandningsluft. Att vädra i rummet rekommenderas. Foto: Shutterstock
"Min uppfattning är att vi har saknat en hel del kunskaper om smittspridning via luft eller negligerat den mer än vad vi borde ha gjort. Det har ökat spridningen av coronaviruset, säger forskaren Malin Alsved." Foto: Jonas Jakobsson.
"Ansvaret är delat. Det kan vara lite knepigt. Arbetsgivaren kan ställa krav på att de ska vara en god arbetsmiljö i de lokaler som hyrs. Kraven faller då över på fastighetsägaren." säger Fredrik Haux, ventilationsexpert på Arbetsmiljöverket.
Professor Lars Ekberg menar att normalt fungerande ventilation inte behöver ställas om nu, men det är extra viktigt att ventilaionen fungerar som den ska. Foto: Emmy Jonsson

Kunskapsläget. Det finns ännu frågor kvar att besvara om hur smittsamt coronaviruset är via luften. Reglerna för arbetsgivare är snåriga och tydligare och gemensamma råd från myndigheterna efterfrågas.

Publicerad

Corona sprids främst genom droppsmitta skriver Arbetsmiljöverket på sin hemsida. Covid-19 räknas inte till de luftburna smittorna, skriver Folkhälsomyndigheten. Internationella myndigheter som WHO går längre och hävdar att smittan även kan spridas vidare på längre avstånd av mycket små luftburna partiklar, aerosoler, som det finns fullt av i inomhusmiljön.  

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →