Förbjud kakorna i stället för snuset - för hälsans skull

2011-03-01 14:31 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. "Jag är orolig för min pappa", berättade en kompis. Pappan hade varit nära slutet, fått en hjärtinfarkt men räddades i sista stund. För att hålla döden på avstånd hade pappan börjat motionera ett par gånger i veckan. Det uppskattade hans barn, men att pappan varje kväll belönade sig med en whisky mötte kritik.

<p>Jag försökte förklara, lugnt och metodiskt, att den dagliga whiskyn var väldigt sund för pappan. Det råder inte ens någon tvist bland forskarna - lite alkohol varje dag minskar risken för hjärtinfarkt. Men min kompis stod på sig, alkohol är osunt och vi kom ingenstans. Inte för att jag blev förvånad, sakliga argument biter inte på hälsomyterna. Många tror exempelvis att kaffe är onyttigt, att man bara ska dricka någon kopp om dagen. I själva verket är kaffe nyttigt. Minst tre fyra koppar om dagen krävs för att minska risken för åldersdiabetes. </p> <p>Och hur är det då med snuset? I flera kommuner råder numera snusförbud och ytterligare kommuner är på gång att bannlysa prillan. Forskare har i decennier försökt visa att snus är farligt, men svårt har det varit. Nu finns i alla fall ett konstaterat samband mellan snus och cancer i bukspottkörteln. Just den cancerformen är extra ruggig och snusare löper dubbelt så hög risk att drabbas. Klart att kommunerna förbjuder detta dödliga gift. Men låt oss utföra ett räkneexperiment. Säg att vi följer 10 000 snusare under tio år. Av dessa kommer åtta eller nio stackare att drabbas av bukspottkörtelcancer. Sedan jämför vi med en grupp på 10 000 snusfria personer under lika lång tid. Av dessa kommer fyra att få bukspottkörtelcancer. Alltså, bland snusarna kommer 9 991 att klara sig undan bukspottkörtelcancer, bland icke-snusarna är de 9 996. Hm. Att snusa är kanske inte att jämföra med rysk roulette. Mer logiskt vore det om kommunerna förbjöd kakor på fikapauserna. Eller stängde av hissarna. Övervikt släcker ju oändligt många fler människoliv i förtid än snus. Fast så tänker inte kommunerna. De drar in på friskvårdstimmarna och inför snusförbud. Nå, man får hoppas att någon i styrelsen för föreningen Vetenskap och Folkbildning läser denna ledare. Den delar varje år ut pris som årets förvillare. I år bör det gå till kommunerna med snusförbud. </p> <p>Förresten: Själv är jag varken snusare eller rökare. Min årliga kaffeförbrukning kan däremot fylla en simbassäng. </p>

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer