Förbanna inte ljuset – dra ner en gardin!

2017-03-20 00:00 Lena Gunnars  

Sömnstörning. När vårljuset är här får var femte svensk svårt att sova.– Då har den biologiska klockan kommit i ofas, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet.

Våren ger majoriteten av befolkningen en energikick. Men för runt 20 procent innebär den en extrem trötthet.

– Det finns en mindre grupp personer som blir trötta på våren för att dagslängden förändras så snabbt att den biologiska klockan inte hinner med, säger Torbjörn Åkerstedt.

För mycket av sömnhormonet melatonin cirkulerar då runt i blodet. Hormonet ska egentligen göra oss trötta och hjälpa oss somna på kvällen. Men för en del människor sipprar hormonet ut i blodet även på dagen.

Om du hör till dem som blir trött på våren råder Torbjörn Åkerstedt dig att vara mycket utomhus. Och att röra på dig.

– Fysisk aktivitet är i stort sett alltid bra, säger han.

Om man har stora problem finns ljusterapi på en del sjukhus. Det finns också behandlingslampor att ta till under den mörka perioden.

– Då får du en ordentlig dos ljus på morgonen när det är mörkt. Om du får det under en längre period blir du inte lika påverkad av förändringen i dagens längd.

En del yrkesgrupper jobbar skift och har många nattpass. Det finns inga studier på vad som händer när nattarbetare kommer in i vårljuset. Det man vet sedan tidigare är att nattarbetare sover sämre dagtid på sommaren.

– Men det är klart att det är lättare att sova på dagen under vinterhalvåret när det är mörkare. På sommaren är det dessutom varmt, säger Torbjörn Åkerstedt.

Tre tips mot vårtröttheten

• Rör på dig. Fysisk aktivitet förbättrar sömnen.

• Vistas mycket utomhus. Då blir du inte lika påverkad av förändringen i dagens längd.

• Börja gå i ljusterapi en längre period. Då blir du också mindre påverkad av ljusförändringen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö