Följde ej regler om fallskydd

2017-10-09 00:00 Karin Nilsson  

Byggföretagets uppgifter räcker inte för att motbevisa Arbetsmiljöverkets. Det anser förvaltningsrätten som dömer ut sanktionsavgiften.

Arbetsmiljöverket ansökte om att Takplus Bygg AB skulle betala 42 800 kronor i sanktionsavgift. Efter ett tips inspekterade Arbetsmiljöverket en byggarbetsplats den 8 juni 2016. Vid inspektionen framkom att bolaget överträtt bestämmelserna om fallskydd vid arbete på hög höjd. Bolaget har invänt mot Arbets­miljö­verkets uppgifter och lämnat egna bilder på ställning, fallskydd, lyftkran och säkerhetslina. Bolaget säger att de använt dessa och anser att avgiften är för hög, speciellt för ett nystartat företag. Arbetsmiljöverkets uppgifter är från ett tillfälle när arbetet var klart och ställningen därför nedmonterad.

Förvaltningsrätten anser att bolagets uppgifter inte räcker för att motbevisa Arbetsmiljöverkets uppgifter om förhållandena på arbetsplatsen vid inspektionstillfället. Hur bolaget utför takarbeten vid andra tillfällen är irrelevant för rättens prövning. Förvaltningsrätten anser att det finns grund för att påföra sanktionsavgiften och bifaller Arbetsmiljöverkets ansökan. Det saknas skäl för att sänka avgiften.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer