Färre anmäler arbetssjukdom

2018-08-10 00:00 Karin Nilsson  
Töres Theorell, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet, vid Stockholms universitet. Foto: Stockholms universitet

STATISTIK. Anmälningar av arbetssjukdomar minskade kraftigt under förra året. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste arbetsskadestatistik.– Det vore hemskt kul om det här var en trend, säger professor Töres Theorell.

Arbetsmiljöverkets årliga statistik över händelseutvecklingen för anmälda arbetsskador väckte uppmärksamhet när den presenterades på ett seminarium i Stockholm i början av sommaren. Statistiken visar på en nedgång i anmälningarna av arbetssjukdomar med 13 procent under förra året. Flera av seminariedeltagarna undrade över vad nedgången berodde på.

– Det är en fråga som vi också ställer oss. Handlar det om en drastisk skillnad i anmälningsmönster eller har det blivit bättre? sa Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys, när hon redo­visade verkets rapport som bygger på anmälningar till Försäkrings­kassan.

Hon fortsatte:

– Vi har pratat i flera år om ökningar, särskilt i kvinno­dominerade branscher och som gällt organisatorisk och social arbetsmiljö. Det är ju där vi ser en tillbakagång nu.

Rapporten visar dock att för kvinnor är det fortfarande de organisatoriska och sociala orsakerna som toppar listan över anmälningarna. För män ligger de ergonomiska belastningsfaktorerna högst upp följt av de organisatoriska och sociala orsakerna.

Töres Theorell, professor emeritus, var på plats för att kommentera rapporten. Han påminde om att det kan behövas ett längre perspektiv.

– Lägger vi ett längre raster på detta så är det inte en så stor förändring. Vad man vill veta nu är om det är en trend eller om det är en tillfällighet. Det vore hemskt kul om det här var en trend, sa Töres Theorell till Arbetarskydds reporter efter seminariet.

Töres Theorell påpekar att Arbets­miljö­verkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö har funnits en tid nu, och verket har varit aktivt med att informera om den. Professorn har även själv varit med i en informationsfilm. Han hoppas att kunskapen nått ut till arbetsplatserna.

– Jag tror att det här kan ha bidragit till ökad uppmärksamhet och attitydförändringar. Det tycker jag inte att man ska underskatta.

Kan inte ökad uppmärksamhet lika gärna leda till fler som färre anmälningar?

– Det är också sant. Egentligen vet vi inte. Vi får vänta och se om det här står sig.

Arbetsmiljöverkets rapport visade också att de anmälda arbets­olyckorna med sjukfrånvaro ligger på ungefär samma nivå som tidigare. Det är fler män än kvinnor som drabbas. Vanligast är olyckorna inom jord- och skogsbruk. De beror oftast på att personen förlorat kontrollen över ett fordon eller ett handverktyg. Antalet anmälda arbetsolyckor med dödlig utgång var 44 personer, varav 41 män och tre kvinnor. Arbets­miljö­verket presenterar antalet personer som dött men som inte ingår i den svenska arbetskraften separat – dessa var elva stycken.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö