Fallskydd krävdes för tvätt av tak

2018-05-11 00:00 Karin Nilsson  

FÄLLD. Arbetstagare som tvättar tak utan fallskydd är arbetsgivarens ansvar.Förvaltningsrätten beslutar att Veolia ska betala 400 000 kronor i sanktionsavgift.

Vid en inspektion den 3 juni 2016 hos Veolia FM AB upptäckte Arbetsmiljöverket att det förekom arbete på ett tak. Fallhöjden var över två meter, det fanns risk för fall och fallskydd saknades. En lift användes för att nå taket, vilket inte är tillåtet, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Arbetsmiljöverket krävde att bolaget skulle betala 400 000 kronor i sanktionsavgift.

Bolaget motsatte sig avgiften. Arbetstagarna har tvättat taket på eget initiativ. Bolaget har inte givit en sådan arbetsorder. Det arbete som de två arbetstagarna skulle utföra var fasadtvätt på baksidan av två huskroppar på fastigheten. Arbetstagarna var medvetna om att de inte gjorde som de skulle och har fått skriftliga varningar av bolaget. Arbetsmiljöverkets resonemang innebär att bolaget skulle behöva punktmarkera varje anställd för att försäkra sig om att säkerhetsarbetet följs.

Förvaltningsrätten konstaterar att utredningen visar att arbetstagarna tvättat taket utan fallskydd. Bolaget hänvisar till att arbets­givaren inte kan vara ansvarig, eftersom arbets­tagarna agerat på eget bevåg. Men arbetsmiljölagstiftningen är en skyddslagstiftning och det är upp till arbetsgivaren att leda och organisera arbetet så att olycksfall inte inträffar.

Förvaltningsrätten bifaller Arbetsmiljö­verkets ansökan och bolaget ska betala 400 000 i sanktionsavgift.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer