Fallrisk krävde arbetsmiljöplan

2014-04-13 23:00 Ann Norrby  
Promonord får betala 25 000 kronor i företagsbot eftersom det saknades arbetsmiljöplan för takarbetet. Foto ur Polisens förundersökning. Foto: Benny Cederlund

FÄLLD. Byggherren skulle ha gjort en plan för hur fasadskivorna skulle sättas upp. Högsta domstolen ändrar inte tingsrättens bedömning.

Fasadskivorna skulle sättas upp som varuprov på Promonord AB:s fastighets tak i Lomma. Arbetet gjordes av ett byggföretag. Skivorna togs upp på taket via en byggnadsställning med hjälp av en truck. Det fanns inga skyddsräcken vare sig på taket eller på ställningen. Byggnadsarbetarna använde en stege för att ta sig upp på taket.

Åklagaren: Det skulle ha funnits en arbetsmiljöplan eftersom det fanns risk för fall på över två meter. Företaget, som var byggherre, ska betala 25 000 kronor i företagsbot.

Företaget: Risken för fall var liten. Företaget ska betala högst 5 000 kronor i företagsbot.

Tingsrätten: Det fanns risk för fall på över två meter när skivorna togs upp på taket och när byggnadsarbetarna tog sig upp via stegen. Därför behövdes en arbetsmiljöplan.

Domslut: Företaget ska betala 25 000 kronor i företagsbot.

Företaget: Ingen har arbetat från ställningen. Det fanns ingen risk för fall. Dessutom är det tillåtet att använda stegar som tillträdesled.

Hovrätten: Företaget får inte prövningstillstånd.

Företaget: Tingsrättens dom behöver prövas, bland annat för att undanröja osäkerheten om reglerna för stegar.

Högsta domstolen: Företaget får inte prövningstillstånd. Beslutet innebär att företaget får betala 25 000 kronor i företagsbot.

Om domen:

27 januari 2014

Högsta domstolen, mål Ö 2372-13.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen