En person i veckan miste livet på jobbet 2014

2015-02-16 05:00  

Bakom siffrorna. För varje död människa finns äkta makar eller sambor som förlorat sin livskamrat, föräldrar som fått begrava sin son eller dotter, och barn som kommer att växa upp utan sina föräldrar. Arbetskamrater som chockats och sörjer. För varje drabbad finns vänner, släktingar och kolleger.Här är de 53 personer som dog på jobbet förra året.

10 januari

En 58-årig montör ska utföra VVS-arbete i ett flerbostadshus i Sylte i Trollhättan. När han går upp på taket för att stänga av vattnet trillar han, och faller tio meter ner och landar på ett cykelställ. Han förs svårt skadad till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Sent på kvällen avlider han av sina skador.

Mannen var förtroendevald i Byggnads och en omtyckt och engagerad medlem. Vid olyckan saknade han fallskydd, och Arbetsmiljöverket begärde därför åtalsprövning. Polisutredningen om vållande till annans död har lagts ned, det bedöms inte finnas ett sådant samband mellan utformningen av arbetsmiljön och olyckan som krävs för att kunna straffa någon. Däremot pågår fortfarande förundersökning om underlåtenhet att upprätta arbetsmiljöplan.

 

27 januari

När en stallskötare vid Töreboda hästklubb leder ut en häst från hagen sparkas han i bröstet av hästen som går framför, och den 57-åriga mannen dör av skadorna.

Mannen tyckte mycket om djur, och hade jobbat ett år på hästklubben när olyckan skedde. Han var omtyckt av både personalen och barnen på ridskolan.

-Han var vår vän. Det blir så i ideella föreningar, man jobbar väldigt nära varandra. Han var en väldigt glad och positiv person, ingenting var ett stort problem för honom. Vi sörjer honom och tänker på de anhöriga, säger Karin Arvidsson, ordförande i Töreboda Hästklubbs styrelse.

Stallskötaren efterlämnar sambo och tre vuxna barn. Efter olyckan ställde ridskolan in alla lektioner under en vecka och kommunens krisgrupp tillkallas för stödsamtal.

-Vi tände ljus och gjorde i ordning ett bord där vi lade stenar. Han älskade stenar i olika formationer, så det kändes fint, säger Karin Arvidsson.

Töreboda hästklubb har sett över säkerheten sedan olyckan, och informerar om vikten av att hålla avstånd till hästarna. Men hästar är levande djur och man kan inte förutse exakt hur de ska bete sig, påpekar Karin Arvidsson.

-Hästen som sparkade honom är jättesnäll och trygg, han råkade bara komma i vägen. Det är otroligt tragiskt.

Ingen utredning pågår hos Arbetsmiljöverket om olyckan, och polisens förundersökning är nedlagd.

 

28 januari

En 65 år gammal markanläggningsarbetare omkommer efter att han klämts fast under det ena däcket på sin traktor utanför Hedared i Borås. Mannen arbetade ensam med att röja sly i skogen när olyckan skedde. Han hittades av en anhörig. När räddningstjänsten kom till platsen var han redan död. Ingen utredning pågår om olyckan.

 

3 februari

En byggnadsarbetare får ett gjutblock över sig när han arbetar på en av NCC:s byggarbetsplatser i Linköping. Han och en kollega ska gjuta väggar som består av två blockdelar. När de arbetar med den andra delen ramlar det första blocket över mannen. Han förs till akuten i Linköping, men hans liv går inte att rädda. Byggnadsarbetaren blev 56 år.

Arbetsmiljöverket utreder fortfarande olyckan, och vill inte lämna ut uppgifter.

 

4 februari

En lastbil krockar med en trasig buss från SL, Stockholms Lokaltrafik, som står still på E4:an strax utanför Södertälje. Lastbilschauffören kläms fast i lastbilen och skadas så svårt att han avlider. Den 58-årige mannen arbetade för ett finskt företag och särredovisas därför i Arbetsmiljöverkets statistik över arbetsolycksfall som lett till dödsfall i Sverige under 2014.

Arbetsmiljöverket utreder inte olyckan.

 

5 februari

En 60-årig inköpsansvarig omkommer i en skoterolycka vid Vålbrändan i Lima, strax söder om Sälenfjällen. Mannen är ute på skotersafari under en konferensresa med jobbet då han kör av skoterleden och kolliderar med ett träd. Han förs av fjällräddare till en väntande ambulans som tar honom till vårdcentralen i Sälen, där en läkare konstaterar att mannen är död. Kollegerna ledsagas till ett hotell i närheten.

 

6 februari

En elmontör arbetar uppe i en elstolpe på en av Fortum Distributions anläggningar i Strömstad, när stolpen plötsligt välter. Den 68-årige mannen faller sex meter ned i marken. Han förs till sjukhus, men hans liv går inte att rädda. Han arbetade för en underleverantör till Fortums entreprenör.

Arbetsmiljöverket har gjort en åtalsanmälan om olyckan, och lämnar inte ut uppgifter på grund av sekretess.

 

12 februari

En lastbilschaufför omkommer i en olycka på ett industriområde i Helsingborg. Den 45-årige mannens huvud kläms mellan lastbilens skärm och däck. Han förs till sjukhus, men förklaras där avliden.

 

19 februari

En 40-årig svetsare dör efter att ha förgiftats av kolmonoxid i Göteve utanför Falköping. Han arbetar tillsammans med en kollega inuti en silo med pellets, som kan avge den giftiga gasen. Kollegan lämnar silon en stund, och när han kommer tillbaka är mannen medvetslös. Räddningstjänst larmas till platsen och lyfter ur mannen med lyftutrustning. Han förs omgående till Skaraborgs sjukhus i Skövde, men hans liv går inte att rädda.

Utredningar av olyckan pågår hos både Arbetsmiljöverket och polisen.

 

24 februari

En 36-årig återvinningsarbetare omkommer i en olycka på Nordic Recycling i Hovmanstorp. En arbetskamrat hittar honom fastklämd under en lyftanordning som används för tömning av containrar. Kollegerna försöker få bort liften, men mannen avlider på platsen.

Arbetsmiljöverket utreder olyckan och vill inte lämna ut handlingar med hänvisning till förundersökningssekretess.

 

26 februari

En 59-årig elektriker krockar med en timmerbil på E45 utanför Rottneros, strax söder om Sunne i Värmland. Han avlider av skadorna. En kollega till elektrikern som åkte i samma bil förs till Torsby sjukhus med lindriga skador.

 

6 mars

En 26-årig byggnadsarbetare från Bergsjö ska tillsammans med en kollega fylla igen en kabelgrop på Citybanan i Karlberg i Stockholm. Innan arbetet påbörjas monteras en ny skopa på traktorn. När traktorföraren testar om skopan sitter fast genom att skaka den, lossnar skopan och träffar 26-åringen. Han förs till sjukhus, men hans liv går inte att rädda.

Byggarbetaren arbetade för Rosenqvist AB, som är en underleverantör till Infranord. Han sörjs närmast av sin sambo. Ett halvår tidigare hade han fått sitt första barn.

Olyckan utreds av Arbetsmiljöverket.

 

15 mars

En skogsarbetare i Västra Götaland omkommer i en arbetsolycka. Den 59-årige mannen fastnar med kläderna i traktorns kraftuttag, och avlider av skadorna.

 

17 mars

En 45-årig lastbilschaufför hittas svårt misshandlad på en parkering i Oskarshamn. Chauffören förs till sjukhus men avlider av sina skador. Senare anhålls en jämnårig lastbilschaufför misstänkt för brottet, som sedan också döms för misshandeln.

Mannen är anställd av ett polskt företag och särredovisas därför i Arbetsmiljöverkets statistik över arbetsolyckor i Sverige.

 

17 mars

En lastbilschaufför i Västra Götaland omkommer efter att ha krockat med en personbil. Han blev 69 år. Han finns av okänd anledning inte med i Arbetsmiljöverkets statistik.

 

31 mars

En 60-årig lastbilschaufför dör i en trafikolycka i Katrineholm. Han kör av vägen och avlider av sina skador.

 

5 april

En 39-årig jordbrukare omkommer i en olycka på sin gård i Nävelsjö i Vetlanda kommun. En yngre släkting till mannen kör på honom av misstag med en traktor med ringvält. Mannen skadas så svårt att han avlider.

Han efterlämnar sambo och två bonussöner. Han skulle snart få sitt första biologiska barn.

En polisutredning om vållande till annans död pågår.

 

11 april

En 50-årig man arbetar med att sätta upp ett cirkustält på en idrottsplats i Broby i Skåne när han faller från byggnadsställningen och avlider. Mannen är anställd på cirkusen, som ställer in sin föreställning efter olyckan.

En polisutredning pågår.

 

14 april

En 45-årig lastbilschaufför krockar med en personbil med hästsläp på E4 mellan Gnarp och Njurunda i Västerbotten. Långtradaren välter och hamnar upp och ner vid sidan av vägen, och lastbilschauffören kläms fast. I flera timmar arbetar räddningspersonal med att försöka få ut honom. Men på kvällen står det klart att mannen har avlidit, fortfarande fastklämd i lastbilen.

 

20 april

På påskdagen hittas en 59-årig jordbrukare, av sina anhöriga, livlös på en gård utanför Alunda, nordost om Uppsala. Mannen har klämts fast under ett traktorsläp. Räddningstjänst kallas till platsen, men mannens liv går inte att rädda.

 

9 maj

Jonas Svensson, 38, är en av dem som jobbar med att renovera Höljes kraftstation vid Höljesdammen utanför Torsby i Värmland. Han kör en kranbil ovanpå dammen för att rensa vattenintaget, när den plötsligt välter och faller ned i dammen. Sjön är 20 meter djup, och Jonas kommer inte upp igen. Räddningstjänsten kommer till dammen en knapp timme senare, men kan inte hitta honom. Det står snart klart att Jonas inte finns kvar i kranbilen, och eftersom Höljesdammen är en del av Klarälven vet man inte hur långt han har flyttats.

I en vecka söker både polis och Missing people efter Jonas med dykare, undervattenskameror, hundar och helikopter. Kranbilen bärgas ur dammen på fredagen en vecka efter olyckan. Strax därefter avslutar polisen sökandet.

Jonas Svensson sörjs närmast av sin sambo, som var gravid när olyckan skedde. Hon känner sig inte redo att berätta om det som har hänt. Så här skriver hon till Arbetarskydd flera månader senare (som vi publicerar med hennes tillåtelse):

"Jag fick en pojke i september, mitt och Jonas första barn, och jag känner att jag måste få njuta fullt ut av denna första tid. En annan sak som är lite knepig är att det inte har hittats ett spår efter Jonas och därför vet man heller inte vad som hänt efter olyckan. Jag som sambo väljer att inte tro på det ena eller det andra tills det är bevisat. Jag håller på något märkligt sätt hoppet uppe om att han kanske fortfarande är i livet, även om oddsen säger allt annat. Jag kan inte göra något annat, det är på något sätt min skyldighet att inte ge upp om honom.

Jonas var inte som någon annan och han har tagit sig igenom saker som ingen borde gå levande ur förut, han sa också alltid att ingenting är omöjligt och jag väljer att tro på det. Nu lever jag i bebisbubblan och vill gärna stanna där och slippa den brutala verkligheten!"

 

28 maj

En 32-årig servitris försöker hjälpa en måsunge som fallit ned från taket. Hon går upp till boet på restaurangtaket för att lägga tillbaka fågeln, tappar fotfästet och faller tio meter ned till marken. Flera vittnen till olyckan säger att hon attackerades av måsar innan hon föll.

Ambulans kommer till platsen och för henne till sjukhus, men hennes liv går inte att rädda.

Hon var mycket omtyckt på sin arbetsplats, en restaurang nära kyrkan i Norrtälje. Restaurangens Facebooksida översvämmas av kondoleanser efter olyckan. Hon efterlämnar sambo och sitt barn, som är tre år.

 

31 maj

En 21-årig matros från Göteborg blir överkörd av ett arbetsfordon på passagerarfartyget Stena Saga i Fredrikshavn i Danmark. Arbetsfordonet används för att köra ombord lastbilstrailers. Matrosen hamnar under ett av hjulen. Läkare är snabbt på plats, men mannen avlider av svåra inre skador.

Den danska polisen utreder olyckan, och Stena Line genomför en intern utredning för att se om rutinerna på fartygen behöver ändras.

 

31 maj

En skogsmaskin välter när en förare ska köra av den från en trailer i Lundsjön i Krokoms kommun, Jämtland. Den 54-årige mannen är på väg in i förarhytten när trailerns bakhjul åker ned utanför vägkanten och hela ekipaget börjar luta. Skogsmaskinen faller av släpet och mannen kläms fast mellan förarhytten och marken. Räddningstjänst kallas till platsen, men konstaterar att mannen har avlidit.

 

4 juni

En 52-årig man dödas när en båt exploderar under ett svetsningsarbete i Stockholms skärgård. Båten står på land när olyckan inträffar. Mannen arbetade på företaget som hade anlitats för att reparera båten.

 

5 juni

En ung jordbrukare kläms ihjäl under en såmaskin på en bondgård i Torsby i norra Värmland. Han ska reparera såmaskinen och har pallat upp den för att komma ut. När han kryper in under maskinen rasar den plötsligt ned över honom. Han blev bara 19 år.

 

10 juni

En vaktmästare, som sköter två fotbollsanläggningar, omkommer på sin 61-årsdag. Han är på väg att passera en järnväg på åkgräsklippare, när ett godståg kör på honom. Olyckan sker mellan Östersund och Lundvik, och det finns ingen ljussignal vid järnvägsövergången. Eftersom vakmästaren har hörselkåpor hör han inte ljudsignalen. Han förs med ambulans till akuten, men hans liv går inte att rädda. Han hade jobbat som vaktmästare på Östersunds kommun i 20 år.

 

22 juni

En tom båt påträffas med motorn igång väster om ön Valen i Hjälmaren. Två fiskare, som tillhör en fiskarsläkt som funnits i generationer på Valen, har åkt ut för att vittja nät men de kommer inte tillbaka. Brodern till en av männen känner igen båten. Ett stort räddningspådrag inleds, och ett tiotal båtar samt helikopter söker efter männen. På land letar Missing people efter fiskarna med hjälp av hundar. Sökandet avbryts på måndagen, ett dygn efter olyckan, på grund av dåligt väder, men återupptas på tisdagen.

Efter fyra dagar hittas de båda männen drunknade, och anhöriga och boende i området är i chock och sorg efter olyckan. Männen blev 29 och 65 år gamla.

 

31 juli

En takläggare arbetar på Ica-lagret i Långeberga i Helsingborg när han faller sex meter från en byggnadsställning. Den 33-årige mannen skadas allvarligt och förs med ambulans till sjukhus, där han senare samma dag avlider.

En polisutredning pågår.

 

4 augusti

Den 30-årige lastbilschauffören Robert Svensson kör timmer utanför Ängelsberg, när han och hans chef överrumplas av skogsbranden som härjar i Västmanland. Chefen hittas på kvällen av räddningstjänsten och förs svårt brännskadad till sjukhus. På natten hittas också Robert, som har avlidit av sina skador.

Han sörjs närmast av sin bror Stefan och sin mamma och pappa. Läs Stefans egna ord om brodern och olyckan på sidan 18.

 

5 augusti

En snickare på ett byggföretag i Stockholm skalar en strömförande elledning med kniv. Han får ström genom kroppen och avlider. Snickaren blev 64 år.

 

6 augusti

En lastbil har fått punktering och står still i vänster körfält på E6:an utanför Strömstad. Föraren är på väg att sätta ut en varningstriangel när en annan lastbil, som körs av en 35-årig chaufför, åker rakt in i den stillastående lastbilen. 35-åringen förs till sjukhus, men hennes liv går inte att rädda.

Hon var anställd av ett norskt företag och särredovisas därför i statistiken över arbetsolyckor i Sverige.

 

15 augusti

En 34-årig lastbilschaufför välter med lastbilen i Kungens kurva i Stockholm. Han kläms fast i förarsätet och räddningstjänsten får jobba med att ta loss honom. Han förs senare till Huddinge sjukhus, men avlider där av sina skador.

Han efterlämnar sambo och en ettårig son.

Olyckan fanns först inte registrerad hos Arbetsmiljöverket av okänd anledning men efter att Arbetarskydd varit i kontakt med Arbetsmiljöverket registreras den. Lastbilschaufförens arbetsgivare finns i Skåne.

 

16 augusti

Polis larmas till ett serviceboende för brukare med funktionshinder i Tullinge, söder om Stockholm. Boende har hört ett bråk i lägenheten och trapphuset. På platsen hittar polisen en 55-årig vårdare som har knivskurits svårt. Han avlider kort därpå av sina skador.

En 21-årig man som bor på serviceboendet anhålls, och en förundersökning om mord pågår.

Vårdaren var anställd av Botkyrka kommun. Kommunals lokala sektion anser att vårdaren inte borde ha varit ensam hos mannen eller att han åtminstone borde ha haft ett larm, eftersom 21-åringen nyligen hade kommit ut från sluten psykiatrisk vård och tidigare varit hotfull. Kommunen anser inte att det fanns någon sådan riskbild.

 

27 augusti

I Lekaryd utanför Alvesta hittas en 34-årig skogsarbetare av en kollega svårt skadad. Han har träffats av ett träd när han arbetade med trädfällning. Platsen där han hittades var så svårtillgänglig att räddningstjänsten fick tillkallas för att hjälpa ambulanspersonalen att bära ut honom. Han avlider senare av sina skador.

 

3 september

Tidigt på morgonen faller en 47-årig lantbrukare ned i en foderblandare på en gård i Färgelanda kommun i Dalsland. Han får svåra skador och förs med ambulanshelikopter till sjukhus. Han avlider dagen efter av skadorna.

 

8 september

En 73-årig lantbrukare arbetar med sin traktor i ett garage utanför Frövi norr om Örebro, när han får en betesputsare som lossnat från traktorn över sig. Han kläms fast under putsaren, och när ambulans kommer till platsen är mannen redan död.

 

9 september

En målare jobbar uppe i en skylift i Kallebäck i södra Göteborg när en lastbil kör på liften. Kollisionen får målaren att ramla ur korgen och falla ned till marken. Den 53-årige mannen förs med ambulans till sjukhus, men avlider senare av sina skador.

 

16 september

Inne i en restaurang i Mariestad arbetar en servicetekniker med att serva en kaffemaskin. Efter ett tag reagerar en anställd på att teknikern har suttit stilla i samma position väldigt länge. När personalen kommer fram till mannen är han livlös, och de startar hjärt- och lungräddning. Men den 48-årige mannens liv går inte att rädda. Han har troligen kommit åt en strömförande kabel under arbetet.

 

13 oktober

Tre skogsarbetare arbetar med att fälla träd i Vallsta utanför Bollnäs. En av männen får ett träd över sig. Han hittas medvetslös av sina kolleger. Räddningstjänst kallas till platsen och för skogsarbetaren till sjukhus, där han strax efter förklaras död.

Skogsarbetaren, som bodde i Bollnäs med sin familj, blev 26 år. Han efterlämnar sambo, en ettårig dotter och en sexårig son.

Hans bror dog nio år tidigare, och mamman har startat en minnessida för de båda sönerna på Facebook. Där skriver de anhöriga om sin sorg och saknad.

Olyckan finns inte registrerad hos Arbetsmiljöverket, eftersom verket inte vet om olyckan skedde i arbetet.

 

16 oktober

En lektor omkommer i en bilolycka under en tjänsteresa i Halland. Han blir påkörd, och avlider av skadorna. Mannen blev 50 år.

 

27 oktober

På en serviceverkstad i Arendal i Göteborg kläms en 60-årig lastbilschaufför fast mellan flaket och hjulhuset på en trailer. Personalen på verkstaden tillkallar ambulans och räddningstjänst som för mannen till sjukhus, men hans liv går inte att rädda. Mannen arbetade på ett mindre åkeri specialiserat på frakt av breda och tunga fordon.

 

27 oktober

En 53-årig truckförare kör en gaffeltruck vid masugnen på stålverket SSAB i Luleå sent på kvällen, när ett tåg som används för att transportera råjärn från masugnen kör på honom av misstag. Truckföraren kläms fast, och räddningspersonalen arbetar länge med att få ut honom. Men när de väl har fått loss honom konstateras det att han är död. Lokföraren chockas svårt av olyckan, och förs med ambulans till Sunderby sjukhus i Luleå.

Truckföraren var anställd av en slovakisk underentreprenör till SSAB, hans särredovisas därför i statistiken över arbetsolyckor i Sverige. Han sörjs närmast av sin fru och son hemma i Kosice i östra Slovakien. En vecka efter olyckan hålls en minnesgudstjänst för mannen i den katolska kyrkan i Luleå, på begäran av hans slovakiska kolleger som vill hedra sin arbetskamrat.

Utredningar av olyckan pågår både hos polisen, Arbetsmiljöverket och av företaget mannen var anställd i.

 

27 oktober

En 61-årig kontorist avlider efter att ha krockat med en lastbil. Han var anställd på ett företag i Halland som bland annat tillverkar metallstommar.

 

28 oktober

En 60-årig jordbrukare hittas livlös på sin gård utanför Edsbyn i södra Hälsingland. Han har fått en bal med ensilage, pressat djurfoder, över sig och klämts under den. När räddningstjänsten kommer till platsen har de som hittade mannen fått loss honom från balen, men hans liv går inte att rädda.

Olyckan finns inte registrerad hos Arbetsmiljöverket av okänd anledning.

 

28 oktober

På en kursgård utanför Askersund klättrar en elev upp i en elstolpe under en övning i utbildningen för att bli elmontör. Men stolpen rasar och eleven faller sex meter ned till marken och får stolpen över sig. Hjärt- och lungräddning inleds direkt, men när ambulanspersonal kommer till platsen 20 minuter senare kan man konstatera att han har avlidit. Han blev 22 år gammal.

Kursgården kallar in en präst för att prata med eleverna efter olyckan, och senare hålls en minnesstund för den omkomna eleven.

Elever särredovisas i Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckor.

 

4 november

En 50 ton tung värmesköld av plåt rasar på bygget av Fortums värmeverk i Hjorthagen i Stockholm. Den träffar en skylift och två byggnadsarbetare slungas ur. Den ena landar på en avsats, medan den andra faller ned i marken och avlider. En annan byggnadsarbetare som står på marken träffas av väggen och avlider även han. Den tredje byggnadsarbetaren förs till sjukhus med allvarliga skador. De två som omkommer är 37 och 34 år gamla.

De tre männen kommer från Polen och är anställda av olika polska underentreprenörer som hyrts in av ett österrikiskt bolag. De omkomna särredovisas därför i Arbetsmiljöverkets statistik över dödsolyckor i Sverige.

Bygget stängs av tillfälligt efter olyckan, men delar av arbetsplatsen öppnas upp igen några dagar senare. Utredningar av olyckan pågår hos polisen och hos Arbetsmiljöverket.

 

10 november

En 53-årig lastbilschaufför i Stockholm avlider efter att han troligen fallit från en stege. Stockholmspolisen utreder olyckan.

 

28 november

En 62-årig lastbilschaufför med arbetsgivare i Sörmland avlider efter att ha blivit påkörd av en långtradare när han ska kontrollera en trailer.

 

7 december

En lantbrukare i Tjörnarp, Skåne, halkar bland sina kor och slår i huvudet. Skånepolisen får in en anmälan samma kväll. Lantbrukaren avlider i ambulansen på väg till sjukhuset. Han blev 60 år. Dödsolyckan finns inte med i Arbetsmiljöverkets statistik.

 

8 december

En 57-årig reparatör och underhållsarbetare håller på att förflytta tågvagnar på företaget Swemaints verkstadsområde på rangerbangården i Malmö. Han kommer i kläm mellan två vagnar och förs till sjukhus där han förklaras död.

Därför saknas vissa dödsolyckor i statistiken

• Radiojournalisten Nils Horner, 51, sköts till döds när han var ute på jobb för Sveriges Radio i Kabul i Afghanistan den 11 mars 2014, men han finns inte med i statistiken. Det beror på att han bodde i Hongkong, där han också hade sitt företag registrerat.

• En svensk dog i en arbetsplatsolycka i norska Ski den 2 september. Mannen redovisas i Norge eftersom han var anställd i ett norskt företag.

• Men om en svensk medborgare, som är på uppdrag av ett svenskt företag, omkommer utomlands räknas hen med i statistiken över dödsolyckor i Sverige. Det är Arbetsmiljöverket som står för den officiella statistiken i Sverige.

Elisabet Örnerborg

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö