”Det får medarbetarna att växa”

2014-04-13 23:00 Elisabet Örnerborg  
Det är fantastiskt att äldreomsorgen uppmärksammas på det här viset, tycker cheferna Maria Tid och Maria Lundin. Foto: Anna Hult

Cheferna Maria Lundin och Maria Tid belönas för sitt sätt att leda arbetet. – Vårt engagemang skapar en god hälsa för våra medarbetare, säger Maria Tid.

De två cheferna på Furulunds äldreboende fick en check på 7 500 kronor, blommor och ett diplom var när Partille kommun för första gången delade ut sitt hälsopris.

– Vi har skapat struktur och tydlighet i organisationen. En sådan här stor organisation behöver tydligare struktur än en mindre, säger Maria Tid.

Tillsammans har de två enhetscheferna Maria Tid och Maria Lundin ansvar för 94 boende och 80 tillsvidareanställda. Att de jobbar i ett gemensamt ledarskap – inte delat chefskap – sedan två år har i sig visat sig vara en framgångsfaktor.

– Att vara chef är annars ganska ensamt. Det är en styrka att vara två, säger Maria Tid.

Det går snabbare att bolla idéer och att återkoppla till varandra. Och personalen mår bra. Korttidsfrånvaron är väldigt låg, den ligger på runt två procent.

De berättar att alla fick vara med och tycka till inför starten för två år sedan. De har kickoff en gång om året och utbildningsdagar.

– Våra olika arbetsgrupper skapar egna utbildningar och håller i dem själva. Det betyder mer krav men det ger också mer, säger Maria Lundin.

Var och en i personalen är del i ett sammanhang, vet att de är viktiga och varför de är här, förklarar hon.

– Det här får våra medarbetare att växa. Det är det priset handlar om.

Proffsens tips: Så får ni personalen att må bra

1. Struktur och tydlighet i organisationen.

2. Inkludera alla när förändringar ska göras.

3. Låt personalen själva välja vilken arbetsgrupp de vill tillhöra.

4. Låt personalen bestämma vad de behöver mer utbildning i.

5. Låt arbetsgrupperna själva utforma, planera och hålla utbildningar.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen