De måste ta risker för oss

2015-01-18 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. För att öka säkerheten för svenska journalister finns en enkel lösning: skicka inga fast anställda journalister till krigszoner. Köp inte heller in material från frilansjournalister som på eget bevåg gett sig in på osäker mark. Då slipper svenska journalister kidnappas och mördas. Så var det arbetsmiljöproblemet löst.

Fast så enkelt är det förstås inte. Migrationsverket räknar med att runt 100 000 flyktingar kommer att söka asyl i Sverige i år, de flesta från Syrien. En del politiker anser att flyktingarna ska stoppas vid gränsen, andra att de ska få bosätta sig här permanent. Kristdemokraterna har lanserat ett eget förslag: flyktingarna kan få vara här några år, sedan ska de ut, om de inte hittat något arbete.

Vad är det för verklighet syrierna flyr ifrån? Den kunskapen behöver vi. Svenska journalister måste därför fortsätta rapportera från Syrien, Irak, Afghanistan. Visst är riskerna stora, tänk bara på journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström som satt kidnappade under 46 dagar. Samtidigt publicerades vidriga filmklipp på journalister och hjälparbetare som fick halsarna avskurna. Men vi måste ju få veta hur det ser ut i dessa områden. Tänk på alla som tvingas leva kvar under dessa omständigheter. Och i nio fall av tio är det lokala journalister som får betala med sina liv.

I det här numret intervjuar vi svenska krigskorrespondenter. Hur resonerar de kring sin arbetsmiljö? Hur arbetar de för att minimera riskerna?

Även på vanliga svenska arbetsplatser, långt bortom krig och terror, finns det tyvärr risker. Förra året omkom 50 personer, en dyster ökning jämfört med 2013. Efter lekstugan i riksdagen blir det inte heller någon förstärkning av Arbetsmiljöverkets resurser. Nyanställningar av 40 inspektörer får vänta, kanske blir de av under 2016. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger ändå att hon tror på en nollvision. Hur den utvecklas kommer vi att följa. På svenska arbetsplatser ska ingen behöva riskera livet.

Visste du att...

... anställda i snitt ägnar två timmar per arbetsdag åt privata aktiviteter. Cheferna ägnar sig åt administration och vet inte hur lång tid jobbet tar, konstaterar sociologen Roland Paulsen, som undersökt fenomenet, i en intervju med TT.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen