De hyllar sin arbetsmiljö

2013-04-15 23:00 Elinor Torp  
Hemtjänstens personal i Gagnef ger högsta betyg åt sin arbetsmiljö. Från vänster till höger: Carina Jakobsson, Marika Ljungberg, Ingegerd Mattsson, Wiktoria Nordins-Larsson och Grace Alderberg.

Hemtjänsten i Gagnef ger sin arbetsmiljö toppbetyg. Framgångskonceptet stavas kommunikation. Chefen lyssnar. Och problem löses direkt.

– Vi försöker att inte vara alltför många olika som jobbar hemma hos brukarna. Då lär de känna oss, säger skyddsombudet Marika Ljungberg.

Sedan hejdar hon sig:

– För det är väl utifrån brukaren du menar?

Debatten i media har handlat om hur äldre far illa i vården. Nästan ingenting har skrivits om personalen, hur de mår. Marika Ljungbergs förvåning i rösten går inte att ta miste på.

– Hur vi mår?

Att Arbetsmiljöverket besökte hemtjänsten i Gagnef härom året har hon lyckats glömma. Äldrevårdarna fick fylla i enkäter där de rosade sin arbetsmiljö. På i stort sett samtliga punkter fick verksamheten toppbetyg. Detsamma gällde för kunderna, som höjde hemtjänstpersonalens prestationer till skyarna.

Marika Ljungberg kan inte ge något enkelt svar på varför det fungerar så bra hos just dem.

– Jag tror att det handlar om kommunikation. Olösta problem blir inte liggande. Vi harvar inte bara på. Jag kontaktar chefen, så tar hon tag i bekymret.

Arbetsbelastningen har varit hög en tid. Personalen berättade för cheferna att de behövde hjälp. Sagt och gjort. De fick uppbackning från ett annat distrikt. Nu är det lite lugnare igen.

Äldrevårdaren Wiktoria Nordins-Larsson tror att chefen är avgörande för arbetsmiljö­arbetet.

– Vår chef lyssnar och tar reda på saker. Det känns skönt att ha någon att luta sig emot.

Distriktssköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och äldrevårdare jobbar tillsammans som ett team. Gänget är sammansvetsat.

– Vi har inte ett överflöd av vikarier, säger Wiktoria Nordins-Larsson.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö