Cheferna skyller på varandra

2011-09-27 21:00 Ann Norrby  

Tunagårdens två chefer vill inte ta ansvar för knivmordet på behandlingshemmet. Båda anser att den andra chefen hade ansvaret för arbetsmiljön.

<p>Våren 2008 dog en behandlingsassistent vid Tunagården efter att ha blivit knivhuggen av en av de intagna. Institutionschefen och den biträdande institutionschefen åtalades för arbetsmiljöbrott. </p> <p>De båda cheferna dömdes av både tingsrätt och hovrätt till villkorliga domar och dagsböter. Domstolarna ansåg att båda cheferna hade ansvar för arbetsmiljön på behandlingshemmet och därmed för mordet. </p> <p>Men ingen av cheferna vill ta på sig ansvaret. Institutionschefen hävdar att han delegerat den direkta arbetsledningen och därmed arbetsmiljöansvaret till den biträdande chefen. </p> <p>Den biträdande institutionschefen hävdar att hon inte haft ett faktiskt ansvar för de anställdas arbetsmiljö. Det ansvaret hade institutionschefen. Hon menar att Högsta domstolen behöver pröva om tingsrätten och hovrätten har tolkat lagen rätt, när det räcker med att ha arbetsuppgifter med arbetsmiljöinslag för att få arbetsmiljöansvar.</p> <p>Institutionschefen vill att HD svarar på tre frågor. Kan en överlydande som har delegerat arbetsmiljöansvaret ha kvar det parallellt? Hur viktigt var det att han inte lät bedöma den intagnes farlighet, när mordet inte hade kunnat äga rum om köksknivarna hade varit inlåsta på rätt sätt? Är det över huvud taget möjligt att bedöma en enskild individs farlighet och, om det låter sig göra, ska det kunna ligga till grund för att utkräva arbetsmiljöansvar?</p>

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen