Chefer åtalas för anställds självmord

2013-04-21 23:00 Ann Norrby  

Socialchefen och enhetschefen i Krokoms kommun åtalas för vållande till annans död. Åklagaren Åse Schoultz anser att socialsekreterarens självmord berodde på hans arbetsmiljö.<br>– Det är viktigt att få detta rättsligt prövat, säger åklagaren.

Socialsekreteraren arbetade inom Individ- och familjeomsorgen inom kommunen. Hösten 2009 hamnade han i en konflikt med gruppchefen. Socialsekreterarens arbetskamrater upplevde att han utsattes för kränkande särbehandling. I mars 2010 bestämde socialchefen och enhetschefen, efter ett mejl från social­sekreterarens arbetskamrater, att utreda om det var så.

Cheferna hade redan tidigare blivit informerade om den oroliga situationen på arbetsplatsen, både från andra chefer och från sekreteraren själv och hans arbetskamrater. De hade även fått veta att sekreteraren hade svårt att koncentrera sig och att sova samt att han hade gått ner i vikt.

I april 2010 fick han veta att cheferna inte ansåg att han utsatts för kränkande särbehandling. Vid samma möte fick han också kritik för hur han handlagt sina ärenden. En månad senare blev han varslad om att han skulle bli avskedad. Samma dag som kommunen skulle förhandla om avskedandet, tog han livet av sig.

Arbetsmiljöåklagare Åse Schoultz åtalar social­chefen och enhetschefen för arbetsmiljö­brottet vållande till annans död. Åklagaren anser att deras oaktsamhet orsakade socialsekreterarens sjukdom och död. Att de, trots att de fått veta hur sekreteraren mådde och hur situationen var på enheten, inte gjorde något åt detta är ett risktagande av allvarligt slag, anser Åse Schoultz. De kunde ha försökt anpassa arbetsförhållandena eller omplacera sekreteraren.

– I arbetsmiljöansvaret ingår att se till att de anställda har det bra. Det ska vara en del av det dagliga arbetet, säger Åse Schoultz.

Åtalet ska bedömas i höst av Östersunds tingsrätt.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen