Chefen ska stötta läraren vid ohälsosam stress

2013-01-27 23:00 Ann Norrby  

När skolan gjorde sig av med en av bildlärartjänsterna fick den som var kvar för mycket att göra. Södra Ängby skola har nu gjort tillräckligt för att minska lärarens arbetsbörda.

Läraren fick arbeta både kvällar och helger för att hinna med efter att den ena bildlärartjänsten tagits bort. Huvudskyddsombudet begärde hösten 2011 att Arbetsmiljöverket skulle kräva att skolan skulle förbättra bildlärarens arbetssituation. Kravet borde förenas med ett föreläggande eller förbud, ansåg skyddsombudet.

Arbetsmiljöverket bestämde, efter att skolan beskrivit vad som var gjort och vad som planerades, att det var tillräckligt. Läraren skulle bland annat få stöd av sin chef att planera sin tid, att skriva omdömen om eleverna och att upprätta mål och tidplaner.

Skyddsombudet överklagade verkets beslut.

Skyddsombudet: Bildläraren ska skriva omdömen, göra individuella utvecklingsplaner och sätta betyg för över 500 elever. Arbetsgivaren borde ta bort en del av lärarens arbetsuppgifter. Det skapar ohälsosam stress att ofta ha en känsla av att inte hinna med eller aldrig få känna sig riktigt nöjd. Som tjänsten nu är konstruerad riskerar bildläraren sin hälsa. Det behövs ett föreläggande eller förbud mot skolan.

Arbetsmiljöverket: Arbetsgivarens åtgärder som redan är genomförda och de som planeras är tillsammans nog för att underlätta lärarens arbetssituation.

Förvaltningsrätten: Det saknas skäl för att meddela ett föreläggande eller förbud.

Domslut: Överklagandet avslås.

Domen: 21 november 2012, Förvaltningsrätten i Stockholm, mål 2997-12.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen