Chef på Sundsvalls sjukhus: Det är en katastrof för oss

2016-10-17 00:00 Karin Nilsson  

UNDERBEMANNING. Fast anställda sjuksköterskor jobbar hårdare än inhyrda. Det sticker i ögonen, anser Vårdförbundet, som gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det är tuffare att jobba som fast anställd sjuksköterska på barn- och ungdomskliniken på Sundsvalls sjukhus jämfört med att jobba som stafettsjuksköterska, det vill säga inhyrd.

– De tar inte på sig samma ansvar. De går inte på larm trots inskolning och de får bättre scheman, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet, som före sommaren lämnat in en anmälan om brister i arbetsmiljön till länsklinikchefen för barn- och ungdoms­medicin i landstinget Västernorrland.

Nu går Vårdförbundet vidare med en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det har inte hänt tillräckligt. Vi har inte fått svar på våra frågor och man har inte rekryterat, så därför går vi nu vidare med en 6:6 a-anmälan.

Enligt Åsa Holgersson handlar problemen ytterst om att det är brist på sjuksköterskor. Det gör att stafettsjuksköterskorna kan ställa vilka krav de vill. Den ordinarie personalen får ta mindre attraktiva arbetspass, får sämre återhämtning och en tyngre arbetsbörda, står det i anmälan. På en av avdelningarna finns 19 sjukskötersketjänster varav 12,5 tjänster är besatta. Bristen på sjuksköterskor gör också att den ordinarie personalen ständigt jobbar extra pass.

Att stafettsjuksköterskorna har andra arbetsvillkor sticker i ögonen på den ordinarie personalen, påpekar Åsa Holgersson.

– Inte nog med att man är för få. De som kommer hit jobbar mindre och tjänar mer. Det är klart att alla känner: Vad är vi värda egentligen?

Lars-Johan Westlinder är nytillträdd enhetschef på barnkliniken på Sundsvalls sjukhus. Han skriver i ett mejl till Arbetarskydd att ”Om man skulle kräva samma standard som hos en van personal så skulle det kräva lång och kostsam inskolning. Man ser till att de kan det basala som att skriva journal, hitta akututrustning och att de kan använda den och att de hittar de mest viktiga utrymmen vi har.”

Han håller med om att villkoren borde vara mer lika för stafettpersonalen och den ordinarie. Sedan han tillträdde har han själv tagit bort möjligheten för den stafettsköterska som nu finns på avdelning 45 att helt bestämma över sitt schema.

”Detta är naturligtvis en katastrof för mig personligen och för den verksamhet vi bedriver på Neo i Sundsvall. Kan inte nog beklaga att detta inte tagits på större allvar tidigare. Det upplevs som att man ’pumpar vatten’ på en redan sjunkande båt”, skriver enhetschef Westlinder.

Skyddsombuden anmäler

Krav på bättre arbetsmiljö riktas till arbets­givaren.

Om inget händer görs en begäran till arbets­givaren, en så kallad 6:6 a-anmälan, enligt paragraf 6a i kapitel 6 i arbetsmiljölagen.

På anmälan ska det finnas ett sista datum för besked från arbetsgivaren.

Anmälan till Arbetsmiljöverket om föreläggande eller förbud kan göras om arbetsgivaren inte skriver under den mottagna anmälan, inte lämnar besked om åtgärd eller agerar inom skälig tid.

Källa: Arbetsmiljöverket

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö