Bristande skydd på lantbruket

2021-10-14 15:33 Lena Gunnars  
Lanbruksföretaget har erkänt brott och ska betala 300 000 kronor i företagsbot. Foto: TT-Bild

BOT. På lanbruket visste man att skyddsanordningen inte fungerade. Nu har bolaget i Arentorp godkänt att betala 300 000 kronor i företagsbot efter en olycka.

Arbetsplatsolyckan inträffade den 10 september 2019 när en anställd skulle rengöra sensorer vid en foderanläggning. Den anställde föll tre meter rakt ner på ett betonggolv. Trots att bolaget kände till att skyddsanordningen inte fungerade vidtog företrädare för boalget inga åtgärder för att förhindra olycksfall.

Nu har Stallberg Lantbruk genom ett strafföreläggande godkänt att betala 300 000 kronor i företagsbpt.

Olyckan inträffade vid bolagets lantbruksverksamhet i Arentorp. Ett funktionsbrott uppstod i en maskin som utförde automatisk foderanläggning. Den anställde tog en stege och reste mot en så kallad bana för att kontrollera och rengöra sensorerna för anläggningen. Då startade den automatiska processen och stegen knuffades omkull. Den anställde föll cirka tre meter ner på ett betonggolv och fick flera skador, bland annnat olika frakturer, en på ett mellanhandsben och flera olika och omfattande frakturer i ansiktet och skallen.

Företrädare för bolaget har, trots att de visste om att skyddsanordningen var ur funktion, inte vidtagit någon åtgärd för att se till att arbetstagare utsatts för ohälsa eller olycksfall.

Bolaget hade inte heller informerat och instruerat den anställde om hur arbetet skulle göras säkert. Bolagets skyddsansvariga hade inte satt någon skyddsanordning för att förhindra att någon kommer i kontakt med foderanläggningens rörliga delar och inte gjort tillräckliga riskbedömningar. Därmed har bolagets företrädare inte  gjort vad som krävs av dem enligt arbetsmiljölagen, skriver åklagaren i strafföreläggandet.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö