Avgift för arbete högt upp utan sele

2018-08-10 00:00 Karin Nilsson  

Vid en inspektion hos Ramirent Safe Access AB uppmärksammade Arbetsmiljöverket att det pågick byggnadsarbete och att fallskydd saknades.

Arbete utfördes där det fanns risk för fall och fallhöjden var två meter eller mer. Bolaget har därmed brutit mot gällande föreskrifter.

Arbetsmiljöverket krävde därför att bolaget skulle betala 119 300 kronor i sanktionsavgift.

Bolaget godkände inte avgiften. Enligt bolaget har arbetstagaren följt bolagets interna föreskrifter att alltid bära personlig skyddsutrustning och att alltid säkra sig med personlig fallskyddsutrustning. Arbetstagaren insisterar på att han var säkrad vid tillfället.

Förvaltningsrätten påpekar att det av utredningen i målet framgår att arbetstagaren stod högst upp på en byggnadsställning och rev skyddsräcket.

Arbetstagaren klättrade sedan från utsidan in på planet under. Skyddsselen var inte förankrad och fallhöjden uppskattades till 20 meter.

Förvaltningsrätten finner inte anledning att ifrågasätta dessa uppgifter och dömer ut avgiften.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen