Avdelningschefen: Nu är vi på rätt väg

2012-04-22 23:00 Eva Ekelöf  

Lukt av lösningsmedel, buller, cancerframkallande damm. Problemen hade funnits länge utan att någonting hänt. Till slut skickade facket in en anmälan till Arbetsmiljöverket.

I Medioteket kan Stockholms lärare beställa filmer, klassuppsättningar av böcker och få annan hjälp. Det ligger i en kontorsbyggnad på Liljeholmen i Stockholm, mitt emot Cementas fabrik. I huset finns flera frigymnasier, en billackerare i bottenvåningen och en svetsutbildning.

Förra året anmälde skyddsombudet arbetsplatsen till Arbetsmiljöverket, som lade ett vite på 50?000 kronor och gav förvaltningen två månader på sig att förbättra arbetsmiljöarbetet.

En enkätundersökning av inom­hus­kli­ma­tet hade visat höga värden för instängd och torr luft och buller. Medarbetarna upplevde trötthet.

Damm från Cementa drogs in i ventilationen genom tilluftsdonen på taket. De anställda var rädda för att dammet skulle kunna vara farligt, eftersom en analys visat att det innehöll sexvärt krom. Det är både cancerframkallande och allergent.

Elisabeth Barö-Derantz är avdelningschef sedan ett halvår och hon bekräftar att det finns flera problem när det gäller den fysiska arbetsmiljön. Hon har inlett ett arbete för att lösa dem.

Skorstenarna på taket har blivit ombyggda så att de är olika långa för till- och frånluft och nya prover på dammet är tagna för analys av sexvärt krom.

Nu ska också halten i luften mätas med en luftpump, för att kunna jämföras med hygieniska gränsvärden.

– Cementas lastbilar kör mest under sommarsäsongen, så vi väntar med mätningarna tills det är högtrafik, säger hon.

Ett konferensrum är avstängt och alla mattor har blivit omlagda. Nya dörrar ska utestänga buller.

– Vi har gjort en hel del och är nu på rätt väg, säger Elisabeth Barö-Derantz.

Eva Ekelöf

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö