”Attraherar duktig personal”

2015-10-11 23:00  
Fredrik Nilzén, chef för utvecklingssamarbeten på Accenture, och Petra Åström, verksamhetschef för arbete och entreprenörskap på Fryshuset Stockholm, diskuterar volontärarbete. Fryshuset hör till de verksamheter som de anställa på Accenture har möjlighet att volontärarbeta i. Foto: Jörgen Appelgren

AFFÄRSMODELL. På konsultbolaget Accenture får de anställda arbeta med utvecklingsprojekt världen över – samtidigt som de går ner i lön.<br/> – Vi ser att unga har ett väldigt djupgående intresse för det här, säger Fredrik Nilzén, chef för utvecklingssamarbetena.

Accenture säljer it- och managementtjänster till företag och har olika modeller får hjälp­samarbeten med 130 frivilligorganisationer. En grundtanke är att bolaget betalar en del, den anställda en del och frivilligorganisationen en del.

Hjälporganisationerna får ett lägre pris än kommersiella kunder och den anställda går ner i lön under tiden projekten pågår. Vid jobb i utvecklingsländerna går den anställda ner 50 procent i lön.

– Erfarenhet visar att man lägger ner mer engagemang i det man betalar för, säger Fredrik Nilzén.

En del uppdrag, som ligger nära Accentures strategiska fokus som är talangutveckling på arbetsmarknaden, utför bolaget gratis åt organisationerna.

Intresset är stort bland nyutexaminerade, vilket Fredrik Nilzén tror beror att arbets­givarens värdegrund är viktig får unga i dag.

– De har kanske ännu inte bildat familj och är därför också mer redo att göra personliga uppoffringar. Det gör dem också disponiblare, säger han.

Mellan 70 och 100 av företagets 900 anställda i Sverige volontärarbetar även på sin fritid.

– Vi har uppmuntrat våra anställda till att också använda fritiden till att vara exempelvis mattecoacher eller arbeta på Fryshuset, säger Fredrik Nilzèn. Personalens kompetens och hur den kan användas både under kriser och i det civila samhället är utgångspunkten.

– Vi är bombsäkra på att det har en positiv effekt på arbetsmiljön. Personalen anser det vara extremt viktigt; att kunna göra skillnad i samhället som anställd och genom sin arbetsgivare.

– Vi har inga mätetal som visar på mindre sjukfrånvaro på grund av just det här. Men vi vet att vi behåller och attraherar otroligt duktig personal, säger Fredrik Nilzén.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen