”Att få rätt var den lilles kamp mot den store”

2014-04-13 23:00 Anna de Lima Fagerlind  
Leif Östberg Foto: Daniel Nilsson

Efter över sex år som trafikpolis fick Leif Östberg nedsatt hörsel. Men Försäkringskassan ansåg inte att han hade jobbat tillräckligt länge för att ha kunnat få skadan. Nu, fyra år senare, har han till slut fått sin hörapparat betald.

Berätta om när du anmälde din hörselskada.

– Jag märkte att jag hade dålig hörsel och ordnade en hörapparat privat. Det är ljusa toner som jag inte hör, och det är inte åldersrelaterat utan beror på buller. Men jag kopplade det inte till jobbet förrän Rikspolisstyrelsen gick ut med en rekommendation till trafikpoliser och andra bullerutsatta om att göra en hörselundersökning. Jag fick samma resultat som jag fått tidigare, och då skrev jag en anmälan.

Vad hände sedan?

– Jag sökte ersättning för min hörapparat. AFA Försäkring ville att Försäkringskassan skulle godkänna arbetsskadan först. Men kassans läkare tyckte inte att jag hade utsatts för buller tillräckligt länge för att skadan skulle bero på arbetet. Läkaren räknade upp en massa andra saker som kan ha orsakat skadan, som att vara med i en skytteklubb eller köra motorcykel. Men jag har inte gjort något av det.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att arbetsgivaren säger att vi ska göra tester för att jobbet kan leda till hörselskador, och sedan ifrågasätter Försäkringskassan det.

Vad gjorde du då?

– Jag tog kontakt med Polisförbundet, som kopplade in LO-TCO Rättsskydd. De kontaktade en annan hörselexpert som inte alls höll med Försäkringskassans läkare. Han ansåg att saker jag hade varit med om tidigare kan ha lagt grunden för skadan, som en konsert med Gyllene Tider jag hade jobbat på, där ljudet var extremt högt.

Så du överklagade beslutet?

– Ja, men Försäkringskassans omprövningsenhet kom fram till samma beslut. Då tog vi det vidare till förvaltningsrätten. Hörselexperten skrev ett nytt långt utlåtande där han förklarade att man inte kan säga exakt hur många år det tar att få en hörselskada, utan att det beror på hur känslig man är.

– Då plötsligt ändrade sig Försäkringskassan. Jag fick 44 000 kronor från AFA Försäkring för medicinsk invaliditet. Jag fick också rätt till ersättning för batterier och inköp av en ny hörapparat, när det behövs.

Hur kändes det att få rätt?

– Det kändes bra. Det var som den lilles kamp mot den store, att försöka få rätt. Jag hade aldrig klarat det själv, utan juridisk hjälp.

Vad har du för råd till andra som försöker få ersättning?

– Så fort man skadar sig i sitt arbete, skriv en arbetsskadeanmälan. Det kanske inte verkar så farligt nu, men det kan bli viktigt sedan.

– Ge inte upp. Har man ett fackförbund som kan ställa upp med juridisk hjälp ska man absolut utnyttja det. Det ger mer tyngd. Det ska inte behöva vara så, men så är det.

Leif Östberg

Yrke: Trafikpolis.

Ålder: 57 år.

Skada: Nedsatt hörsel, hör inte ljusa toner. ”Utan hörapparat hör jag inte vad folk säger när det är trafik runt omkring.”

När: Anmälde skadan 2007.

Fick rätt: Försäkringskassan ändrade sitt beslut i juli 2013 efter att han överklagat till förvaltningsrätten.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö