Arbetsmiljö i korthet

2020-11-06 00:00  

Ser sig inte som arbetsgivare

Förelägganden. Företaget Tiptapp i Stockholm anser inte att de är arbetsgivare. De behöver därför inte rätta sig efter Arbetsmiljöverket. Företaget har en app där utomstående annonserar och erbjuder enklare tjänster som att hämta saker till återvinning. Verket medger att det finns faktorer som talar för Tiptapps tolkning, men att företaget är arbetsgivare. Arbetsmiljön för arbetstagarna ska under­sökas senast den 15 december vid vite på 75 000 kronor.

13 oktober 2020/000125

Brist på struktur och rutiner på Assa Abloy

Föreläggande. Assa Abloy i Landskrona får hård kritik av Arbetsmiljöverket som kräver en handlingsplan för hur ohälsa och olyckor ska undvikas. Kartläggning av bland annat arbetsbelastning krävs. Medarbetarna reser mycket och det är viktigt att skapa strukturer och rutiner. Verket kräver dokument senast den 27 november vid ett vite på 150 000 kronor.

6 oktober 2019/046275

Krav på visir

Förbud. Personalen vid Avarn Security får inte längre kroppsvisitera personer vid säker­hets­kontroller på Arlanda om de kommer närmare dessa än två meter. Visitering får ske om CE-märkt visir används. Arbets­miljö­verkets förbud gäller från den 2 november. Bryts för­budet utgår ett vite på 100 000 kronor varje gång. Anställda kroppsvisiterar mellan två till sju timmar per pass.

8 oktober 2020/044513

Obesiktade lastbilar

Skyddsombud agerar. Under ett halvår ­körde chaufförerna vid transportföretaget ­Carrier Transport i Örebro lastbilar som var oförsäkrade, obesiktade och oskattade. De visste inte om det, enligt Transports skyddsombud, som skriver att missnöjet är stort. Anställda har köpt skyddsskor, saker till lunchrummet och städutrustning för egna pengar. Företagets chef blir lätt arg och beter sig olämpligt. Konflikter hanteras inte.

12 oktober 2020/057975

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö