Arbetsmiljö i korthet

2019-10-04 00:00  

”Måste leta lokaler”

Föreläggande. I flera år har det saknats tillräckligt med utrymmen på Håstaskolan i Hudiks­vall och personalen har tvingats leta efter platser där de kan bedriva undervisning och hålla känsliga samtal. Arbetsmiljöverket kräver nu att Hudiksvalls kommun ser till att det senast 11 november finns lämpliga lokaler. Annars hotar vite på 500 000 kronor.

6 september 2019/025160

”Ohållbar situation”

Skyddsombud agerar. ”Vikarierna saknar utbildning, vilket skapar en ohållbar situation för personalen. I en medarbetarenkät under hösten 2018 framkom att de anställda har en fysiskt och psykiskt tung arbetsbelastning och att tiden för återhämtning är otillräcklig. Arbets­givaren säger att personalen ska arbeta på ett sådant sätt att de hinner med allt. Arbetsgivaren säger inte vilket arbetssätt det är.” Det skriver skyddsombuden vid Klippans vård- och omsorgsboende i Haparanda, som i anmälan också konstaterar att korttidssjukskrivningarna har ökat på Klippan.

11 september 2019/01964

”Inhyrda sköterskor saknar kompetens”

Föreläggande. Enligt skyddsombudet har bemanningssjuksköterskorna vid avdelning 17 på Länssjukhuset i Kalmar inte den kompetens och erfarenhet som behövs för jobbet.

Arbetsmiljöverket håller med och kräver nu att hyrpersonalen som arbetar där ”får den kompetens och erfarenhet som stämmer överens med avdelningen behov”. Före 5 december ska problemen vara åtgärdade, annars hotar vite på 50 000 kronor.

5 september 2019/015369

Dålig ventilation länge

Skyddsombud agerar. Det finns stora problem med mögel på Ängarydsskolan i Tranås. Skyddsombudet skriver i sin anmälan att det finns mögel i matsalen, mögellukt i korridorerna och ett läckande hål i elevhallens tak. Miljöinspektörerna i Tranås har hittat dokumentation om ventilationsproblemen så långt tillbaka som 2008.

4 september 2019/049630

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö