Använde inte livlina trots instruktioner

2017-06-19 00:00  

FALLSKYDD. Arbetstagare använde inte livlina och sele vid tak­arbete. Arbetsgivaren borde ha försäkrat sig om att säkerhets­föreskrifter följdes.

Arbetsmiljöverket krävde att Eldpipor och Plåt skulle betala sanktionsavgift på 46 400 kronor för avsaknad av fallskydd vid takarbete.

Bolagets invändning var att det i arbetsmiljöplanen som fanns tillgänglig på arbetsplatsen framgick att arbetstagarna skulle använda livlinor och selar.

De tre arbetstagarna hade tilldelats personlig skyddsutrustning och både muntligt och skriftligt instruerats att använda utrustningen vid arbetet. En av dem följde inte instruktionerna och detta kan arbetsgivaren svårligen lastas för, enligt bolaget.

Rätten finner att arbete utförts utan skyddsutrustning. Arbetsgivaren har långtgående ansvar för att arbetstagaren följer säkerhets­före­skrifter. Rätten anser därför inte att överträdelsen berott på omständigheter utanför firmans kontroll. Förvaltningsrätten dömde ut den begärda avgiften. Bolaget överklagade till kammarrätten, som inte gav prövningstillstånd.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen