Anställd föll från byggnadsställning

2017-06-19 00:00  

FALLSKYDD. En byggnadsställning skulle inte rivas innan arbetsledningen var på plats. Arbetet inleddes ändå och arbetstagare föll från ställningen.

Arbetsmiljöverket krävde att Alcum AB skulle betala sanktionsavgift om 40 000 kronor eftersom fallskydd saknades vid rivning av byggnadsställning i samband med måleri­arbete.

Enligt bolaget hade den anställde instruerats att inte påbörja arbetet innan han fått hjälp av delägaren med erfarenhet av arbete i säkerhetssele. Arbetet påbörjades ändå och en fallolycka inträffade.

Bolaget har anfört att man inte kan kräva att arbetsgivaren ska ha ständig tillsyn över den anställde. Vidare har förundersökning gällande vållande till kroppsskada lagts ner.

Arbetsmiljöverket har anfört att arbets­givaren ska se till att arbetstagare följer givna instruktioner.

Rätten konstaterar att bolaget har ett mycket långtgående ansvar för att försäkra sig om att anställda följer arbetsplatsens säkerhetsföreskrifter. Bolaget har också ansvar för att det finns en kultur på arbetsplatsen som innebär att säkerhetsföreskrifter respekteras. De muntliga instruktionerna om att inte påbörja rivningsarbetet på egen hand innebär inte att överträdelsen ska ses som ringa eller ursäktlig.

Domstolen dömer ut avgiften.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö