Anmälningar senaste åren - Så allvarlig är situationen

2015-01-18 23:00 Birgitta Ländin  

Misshandel av personal, hot och chefer som inte anser sig längre kunna ta ansvar för arbetsmiljön. Här är fem av skyddsombudens anmälningar till Arbetsmiljöverket 2013–2014.

Anställd sjukskrivs efter slag

En brukare på en verksamhet i en Stockholmsförort är så våldsam att personalen är rädd för honom. En anställd fick sjukskriva sig efter att ha blivit slagen av brukaren, en annan vägrar att arbeta med honom. Vid den senaste incidenten krävdes det två anställda för att befria den tredje som brukaren gett sig på.

8 mars 2013

 

Boende agerar våldsamt

”Vi anser att en brukare med psykiska problem inte ska bo på Solbacken på grund av personalens säkerhet och hälsa eftersom han agerar våldsamt”, skriver skyddsombudet på äldreboendet i Surahammar. Hon kräver en riskanalys och att en handlingsplan tas fram.

7 mars 2013

 

Slag i ansiktet

Efter att hot och våld och även slag i ansiktet har förekommit hos en brukare inom Hemvården/Dalby i Lund stoppade skyddsombudet arbetet hos brukaren den 4 april.

4 april 2013

 

Chefen avsäger sig ansvar

Personalen vid Älvbacka äldreboende i Pajala har under en längre tid utsatts för hot om våld från en av de boende. Detta har vi diskuterat med arbetsgivaren vid flera tillfällen men de kortsiktiga lösningarna fungerar inte. Enhetschefen på avdelningen har avsagt sig allt ansvar för arbetsmiljön, skriver skyddsombudet.

25 oktober 2013

 

Mannen slår personalen

”Personalen upplever fara för sitt liv”. Så skriver skyddsombudet som stoppar allt arbete hos en brukare i demensvården i Sölvesborg. Personal har blivit slagen av mannen, som är känd för att bli våldsam vid alkoholintag, och som placerats på ett nytt boende utan att de som skulle arbeta med honom hade fått den handledning de blivit utlovade. Överfallslarm hjälper inte, då närmaste Securitaspersonal finns tre mil bort, enligt skyddsombudet.

11 september 2014

Råd för att klara farliga brukare

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har i samarbete med fackliga organisationer tagit fram kampanjen "Bättre beredd än rädd". Den innehåller praktiska råd för personal inom bland annat äldreomsorg och arbetet med funktionshindrade.

Fokusen i materialet är uppdelat i tre olika stadier som syftar till att:

•Undvika att hot och våldssituationer uppstår

•Kunna hantera hot och våld när något händer

•Ge stöd åt drabbade efter en incident

•Rapportera incidenter och lära av det som har hänt

 

"Bättre beredd än rädd" finns att ladda ned på suntliv.nu

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö