Akut läge på Danderyds akut

2022-03-14 18:42 Johanna Kronlid  
Vårdförbundets skyddsombud på akuten slog i somras larm till Arbetsmiljöverket om 15-timmarspass och uteblivna lunchraster. Sjuksköterskor beskrev arbetsplatsen som en krigszon. Foto: TT-Bild

FÖRELÄGGANDE. Danderyds akut är ännu en akutavdelning som hotas av vite på grund av svår stress för personalen.

Arbetsbelastningen på personalen vid Danderyds sjukhus akutmottagning är så ohälsosam och psykiskt påfrestande att det finns risk för felbehandling av patienter.

Eftersom grundbemanningen inte är tillräcklig innebär det långa arbetspass och att personalen tillfrågas om extrapass under ledig tid, rapporterar skyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Efter sommaren var 30 vårdplatser på sjukhuset stängda vilket innebar att färre patienter kunde slussas ut från akuten utan blev kvar där.

Skyddsombudet vill att det ska finnas en gräns för hur många patienter som kan vistas i lokalerna. Men arbetsgivaren anser att det är omöjligt och att det inte går att stoppa inflödet av patienter till akutmottagningen.

Arbetsgivaren håller med skyddsombudet att det är ett mycket ansträngt läge på akuten.

Förutom avsaknaden av tillräckligt många sjuksköterskor finns det behov av högre läkarkompetens på avdelningen.

Efter skyddsombudets anmälan inspekterade Arbetsmiljöverket arbetsplatsen och kom fram till:

”Ni behöver nu vidta åtgärder för att komma till rätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.”

Verket hotar sjukhuset och arbetsgivaren Region Stockholm med ett vite på 350 000 kronor om inte förhållandena blir mer rimliga.

Resurserna måste anpassas till kraven på den anställda och avflödet av patienter från akuten måste blir bättre så att ”patientantal och vårdbehov inte ackumuleras och orsakar krav som överstiger de resurser som finns på akutmottagningen.”

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö