Åklagaren: Liknande olyckor med vargar finns

2016-09-12 00:00 Elisabet Örnerborg  
Kammaråklagare Jan Olof Andersson väckte åtal mot en chef och mot Kolmårdens djurpark för arbetsmiljöbrott den 28 januari i år. Att det då hade gått tre och ett halvt år efter dödsolyckan tyckte Jan Olof Andersson var snabbt i ett så juridiskt komplicerat mål. ”När vi var så gott som klara efter ett och ett halvt år fick vi ett tips som gjorde att vi var tvungna att göra ett omtag med tre–fyra förhör till”, sa han då till Arbetarskydd. Bilden är från pressträffen i polishuset i Norrköping där Jan Olof Andersson har kammaråklagare Linda Schön vid sin sida. Foto: Anders Wiklund/TT

RÄTTEGÅNGEN. För första gången prövas en vargolycka med dödlig utgång som ett arbetsmiljömål. 15 dagar är inbokade i Norrköpings tingsrätt med början den 30 september.

– Internationellt finns det flera liknande olyckor med vargar inblandade och åtminstone en med dödlig utgång. Men det här är det första åtalet som väckts, säger åklagare Jan Olof Andersson.

Den tidigare dödsolyckan Jan Olof Andersson nämner hände i Kanada 1996. En nyanställd kvinnlig djurvårdare påträffades död sedan hon ensam gått in i varghägnet. Till skillnad från den olyckan har dödsfallet i Kolmården lett till ett rättsligt efterspel.

Åklagaren har åtalat Kolmårdens då­varande zoologiska chef för att inte ha gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa och olycksfall och därigenom av oaktsamhet orsakat djurvårdarens död, grovt brott.

Åklagaren yrkar också att Kolmårdens djurpark AB ska betala 4 miljoner kronor i före­tagsbot eftersom det grova brottet har skett i bolagets näringsverksamhet.

Den 15:e och sista rättegångsdagen i mål B 442-15 är inplanerad till den 28 oktober.

Varför behöver rättegången pågå så många dagar?

– Det här är juridiskt väldigt komplicerat. Det är många vittnen som ska höras och flera sakkunniga.

Jan Olof Andersson räknar upp några av de sju sakkunniga. Patricia Goldman från USA, som är ledande expert på socialiserade vargar; Monty Sloan, som har jobbat med vargar i fångenskap sedan 1984; den norska vargforskaren Runar Naess samt den svenska Hans Temrin, studierektor på zoologen vid Stockholms universitet.

Enligt polisens förhör med dem är de överens om att ensamarbete är fel när man arbetar med vargar. Runar Naess nämner ensam i hägnet som en fatal säkerhetsrisk. Sedan nämner han fel inlärnings- och hanteringsmetoder, att vargarna i Farkashägnet hade hunnit bli tre år, könsmogna och vuxna.

26 vittnen ska höras, plus en målsägande om hur djurvårdaren mådde vid tiden för olyckan.

Advokat Stefan Risö är målsägandebiträde för djurvårdarens sambo och för hennes mamma, pappa, två äldre bröder och en yngre syster. De har avböjt att medverka i Arbetarskydd.

Advokat Johan Eriksson, Försvarsadvokaterna Stockholm HB, försvarar den åtalade zoologiska chefen, som är åtalad för vållande till annans död, grovt brott, där det maximala straffet är sex års fängelse. Han nekar till brott.

Hur känner sig din klient?

– Han upplever att det varit en förfärligt lång och jobbig väntan på rättegången ovanpå det tråkiga som hänt. Det var ju en vän till honom som gick bort.

Hur ser du på de nya bevis som åklagaren lagt fram, videoklipp med morrande vargar som måste brottas ned?

– Jag tycker inte det har förändrat bevisläget. Åklagaren menar, liksom de sakkunniga, att det sätt man utfört arbetet på är riskfyllt. Videoklippen ska ses tillsammans med hans vittnen. Kolmården har ju hållit på med det här länge. Det är en framstående djurpark som har mycket kunskap. Kvinnan som dog var själv mycket kunnig, erfaren och mycket intresserad. Vi betraktar det som en tragisk olycka som ingen kunde förutse.

Vargar lär inte ha funnits med på Kolmårdens lista över farliga djur?

– På den listan finns till exempel stora djur som är farliga för att de är klumpiga. Men det betyder inte att man nonchalerat att arbetet med vargar kan vara farofyllt.

På vilket sätt är det här rättsfallet unikt?

– Det är mycket speciellt, zoologiskt sett.

Ska din klient vara med i tingsrätten alla femton rättegångsdagarna?

– Ja, han ska sitta med, min klient är själv mycket kunnig.

Kolmårdens djurpark anser att kravet på företagsbot saknar grund. Trots upprepade försök har Arbetarskydd inte lyckats få kontakt med parkens försvarare, advokat Thomas Olsson.

Kolmårdens nya zoologiska chef, Lovisa Häggström, som var en av de fem skötarna för Farkasflocken vid tiden för olyckan, avböjer besök från Arbetar­skydd. Vi fokuserar på den rättsliga processen nu, skriver Lovisa Häggström i ett mejl. ”Ni är välkomna när processen är över.”

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö