Åklagaren: Har ett fall på mitt bord nästan hela tiden

2021-10-18 08:10 Jonna Söderqvist  
"Det är oroväckande att olyckor bland elever på praktik är ganska vanligt förekommande. Det är någonting man bör titta närmare på.", säger Christer B Jarlås. Foto: Adam Ihse /TT

Skolan ställs sällan till svars när en elev skadat sig på praktik. – Ytterst är det den som råder över arbetsstället som har det största ansvaret, säger åklagare Christer B. Jarlås.

I Arbetarskydds genomgång av strafförelägganden och domar sedan 2018 tills idag finns endast ett ärende där en elev skadat sig på praktikplatsen och arbetsmiljöåklagaren ställt både skolan och arbetsplatsen till svars för arbetsmiljöbrott. Det trots att både skolan och praktikplatsen enligt arbetsmiljölagen har juridiskt ansvar för eleven som gör praktik.

–  Ytterst är det den som råder över arbetsstället som har det största ansvaret. Därför är det sällan skolan som ställs till svars, förklarar arbetsmiljöåklagare Christer B. Jarlås på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Skolan har inte rådighet att bestämma över vad som sker på praktikplatsen, och olyckorna beror ofta på interna förhållanden på arbetsplatsen som skolan inte haft möjlighet att påverka, tillägger Christer B Jarlås.

– Skolans juridiska ansvar är att inte skicka elever till arbetsplatser som inte ens uppfyller de grundläggande arbetsmiljökraven som riskanalyser, säger han och påpekar att skolan exempelvis kan kräva skyddsutrustning.

Läs mer: Praktikanters skador syns inte

Christer B. Jarlås har jobbat som arbetsmiljöåklagare i cirka 25 år. Antalet ärenden där en elev skadat sig under det arbetsplatsförlagda lärandet har varit ungefär konstant under de här åren.

– Tyvärr är det inte ovanligt att det förekommer olyckor bland elever på praktik. Jag har ett sådant fall på mitt bord nästan hela tiden.

Han var åklagare i målet där både en skola och ett ryttarsällskap åtalades för arbetsmiljöbrott när en elev blev sparkad av en häst under sin praktik. I det fallet saknades, enligt åklagaren, en riskbedömning på arbetsplatsen, och både skolan och praktikplatsen brast i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Åklagaren krävde 250 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott av båda parter, men tingsrätten friade.

– Det är oroväckande att olyckor bland elever på praktik är ganska vanligt förekommande. Det är någonting man bör titta närmare på. En elev ska vara lika skyddad på praktikplatsen som på skolan.

Borde arbetsmiljöåklagarna oftare pröva skolans juridiska ansvar för olyckor som sker på praktik?

– Det är svårt att säga. Jag utgår från att vi tittar på det vid varje fall där en elev skadar sig på praktiken.

 

Missa inga domar i  arbetsmijöbrottsmål. Beställ Arbetarskydds nyhetsbrev "Arbetsmiljön i rätten" här.

Skador av såg, kniv och fall

Praktikant skar sig i armveck
I maj 2020 slant en praktikant med kniven under ett styckningsarbete vid bogstyckningsmaskinen. Praktikanten fick en skärskada och var sjukskriven i en vecka. Bolaget hade inte tillräckligt noggrant undersökt och riskbedömt uppgiften och inte heller utrustat praktikanten med en brynjehandske som täckte hela armen. HKScan Sweden AB betalade 100 000 kronor i företagsbot.

En lärling skadade sig på en såg
En lärling gjorde praktik hos ett byggbolag i mars 2019. Han arbetade vid en klyvsåg som saknade så kallat överskydd. Lärlingen fick tillfälligt blodsockerfall och det svartnade för ögonen på honom. Sågklingan var i gång och hans ena hand kom in i sågens riskområde. Ena tummen kapades och pekfingret skadades allvarligt. Hade skyddet använts på rätt sätt hade skadan inte inträffat. En tillräcklig riskbedömning hade inte gjorts. Byggbolaget betalade 300 000 kronor i företagsbot.

En elev skadade sig på en såg
En vuxenelev gjorde praktik på ett snickeri. Eleven sågade virke med en klyvsåg utan att använda det så kallade överskyddet till sågklingan. Eleven kom i kontakt med den roterande sågklingan och sågade sig i fyra fingrar på ena handen. Bolaget betalade 200 000 kronor i företagsbot.

Praktikanten föll 3,5 meter
En praktikant på en byggarbetsplats föll 3,5 meter genom ett hål i golvet och punkterade den ena lungan samt fick långvarig smärta i ryggen i augusti 2016.
Skyddsansvariga hade inte sett till att skyddsåtgärder som att placera ett säkert fallskydd för hålet eller ge instruktion om personlig fallskyddsutrustning vidtogs. Peab Sverige AB betalade 200 000 kronor i företagsbot.

Källa: Arbetarskydds nyhetsbrev Arbetsmiljön i rätten

 

Missa inga domar i  arbetsmijöbrottsmål. Beställ Arbetarskydds nyhetsbrev "Arbetsmiljön i rätten" här.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö