Åkgräsklippare – en allt större arbetsmiljöfara

2012-06-17 23:00 Lena Gunnars  

Arbetsolyckor med gräsklippare har ökat kraftigt på senare år. Förra sommaren skadade sig en kommunanställd i Kungsbacka så allvarligt när åkgräsklipparen välte att han avled. – Arbetsgivarna måste se till att de inte körs i slänter där de riskerar att välta, säger Bernt Rosengren, pensionerad arbetsmiljöinspektör.

Bernt Rosengren har tillsammans med en kollega åkt runt i landet och hållit säkerhetskurser för anställda främst på kyrkogårdar och vid bostadsbolag. Totalt har de lärt ut sina kunskaper till nära 4 000 personer sedan de började 2007.

I dag litar arbetsgivarna på att de anställda kan köra åkgräsklipparna säkert. Men Bernt Rosengren anser att mörkertalet för tillbuden är stort. Många anställda rapporterar inte in dem till sina arbets­givare, trots att det finns en organisation för det. På en stor förvaltning med runt 300 anställda inträffade exempelvis tre allvarliga tillbud som chefen inte fick information om.

– De anställda hade bara sagt att maskinen hållit på att välta tre gånger. Men i en paus talade de om för mig att den hade vält ordentligt. Det är inte lätt att vara arbetsgivare då, säger Bernt Rosengren.

Många kör åkgräsklippare som klarar av en lutning på 15 grader, men få har läst bruksanvisningen där det framgår. I fall där arbetsgivarna tagit reda på hur många graders lutning maskinen klarar, har de ofta missat att undersöka hur stor lutning ytorna som ska klippas har.

– Det beror inte på att arbetsgivarna inte är måna om de anställda. De har bara inte tänkt på det, säger Bernt Rosengren.

Slarv med bältesanvändningen är också vanligt enligt honom. Mannen som körde åkgräsklipparen i Kungsbacka hade inte säkerhetsbältet på sig. Därför lade åklagaren ner förundersökningen. Åklagaren ansåg att mannen skulle ha klarat sig om han använt säkerhetsbältet.

– Vi härjar om det på varje utbildning, att förarna är tvungna ha bälte om de kör en maskin som har skyddsbåge. Även om du inte tror att maskinen kan välta så kan något oväntat hända. Du kan bli påkörd av en bil eller vad som helst. Utan bälte kan bågen döda dig i stället för att rädda dig.

Men det gäller att hålla rätt på reglerna för bältesanvändningen. För om maskinen inte har säkerhetsbåge ska bälte nämligen INTE användas.

– Kör du utan båge får du inte ha bälte, även om maskinen är utrustad med det. Det är för att du ska hinna hoppa av om den skulle välta, säger Bernt Rosengren.

Bernts tips till dig som kör åkgräsklippare

 • Anmäl alla tillbud så att före­byggande åtgärder kan vidtas. Många har en organiserad rapportering, men får ändå in oerhört få rapporter.
   
 • Om åkgräsklipparen INTE har skyddsbåge ska bälte INTE användas. Om maskinen har skyddsbåge ska säkerhetsbältet vara på. Tänk så här: med båge med bälte, utan båge utan bälte, så blir det lättare att minnas.
   
 • Ta tag i ratten varje morgon när du sätter dig på åkgräsklipparen och lyft på stjärten. Kontrollera så att maskinen och klippaggregatet då stannar. Det ska de göra, eftersom det sitter en säkerhetsbrytare i stolen. Om kontakten däremellan inte fungerar fortsätter knivarna att gå, även om du välter med maskinen.
   
 • Sänk farten. I gamla gravkvarter på kyrkogårdarna har marken sjunkit framför gravstenarna när kistorna ramlat ihop. Där brukar det därför gunga ordentligt när man kör med åkgräsklipparen. Maskinen stannar automatiskt när du kör för fort, eftersom du då hoppar i stolen så att säkerhetsbrytaren aktiveras. Många kopplar av den anledningen bort säkerhetsbrytaren i stället för att sänka farten, trots att detta inte är tillåtet när man kör maskinen.
   
 • Kontrollera regelbundet att nödstoppet fungerar.
   
 • Se till att ha en ordentlig introduktion för alla nyanställda.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer