3 sätt att hålla sig i form

2017-09-11 00:00 Fredrik Grythberg  

Arbetarskydd har talat med tre medarbetare för att höra vad de gör för att hålla sig i form. Plus hur de använder sitt friskvårdsbidrag.

Hannes byggde egen anläggning i trädgården

Som ung tränade Hannes Kannisto mycket och var bland annat med i landslaget i taido, en japansk akrobatisk kampsport. På den tiden gick han mycket på gym också.

I dag tränar han kroppsviktsträning. Det typen av träning låg nära till hands, eftersom den påminner om de övningar han gjorde i kampsportsträningen.

Han använder romerska ringar, sin egen kroppsvikt och har byggt en ”monkey bar ” i trädgården hemma på Hisingen i Göteborg.

Att träna hemma är också mer tids­effektivt och gör att han hinner med träningen även när han numer är pappa.

Men eftersom han inte behöver en massa redskap eller ett gymkort för att träna använder han friskvårdsbidraget för att gå på klassisk massage. Den erbjuds till rabatterat pris genom jobbet. Hannes Kannisto hade gått på massage även utan bidrag men inte lika ofta eftersom det är rätt dyrt.

Tyvärr kunde han inte betala bygget av sin monkey bar med bidraget, annars hade han gjort det.

”Jag blir piggare av att träna”

Annelie Jaginder är resande säljare i Stockholmsområdet. Hon sitter mycket i bil och rör sig därför lite i jobbet.

– Jag älskar att träna ute i naturen, säger hon.

De senaste åren har Annelie Jaginder fått mer tid att träna sedan barnen flyttade hemifrån.

– Men jag är en rastlös människa och gillar inte att gå till ett gym och träna samma saker. Gruppträning inomhus känns för enformigt.

När en kund sedan fick henne att testa Nordic military training fastnade hon direkt.

– Military training är den enda träningsformen där jag aldrig känt att ”Nej, jag har ingen lust i dag”. Det gäller att hitta en träning man brinner för, annars hittar man på ursäkter. Här är det olika tränare varje dag, vi gör nya saker och tränar olika kroppsdelar. Vi tränar utomhus året om. Jag tror det ställs in om det är kallare än 18 minusgrader.

Som ung spelade Anneli Jaginder bandy. Numera spelar hon innebandy och på söndagar träffar hon tio andra tjejer för att träna ute, med inspiration av ”militärträningen”.

– Jag blir både piggare och gladare av att träna. Man märker att man börjar bli äldre, så det är viktigt att jag bygger upp mig själv så att jag orkar när jag blir äldre. Och i den här träningen kör vi mycket core, vilket innebär träning av mage och rygg. Det är viktigt.

– Skulle jag byta arbete och inte ha något friskvårdsbidrag så skulle jag absolut fortsätta med militärträningen. Det är jättekul!

”Det blir så lätt att man bara ser asfalt”

Peter Hauptig reser ofta i jobbet.

Men som tur är påverkar det inte träningen negativt – hans perfekta träningsform kan utövas överallt.

Peter Hauptig har ett jobb där han reser mycket och har många övernattningar på annan ort. Eftersom löparskor är lätt att packa med sig så har löpning blivit den träningsform han utövar mest.

Med friskvårdsbidraget betalar han ett medlemskap och träningskort hos Team Nordic Trail. Det är en löparklubb och resebyrå i ett. Genom dem får han rabatt på resor, och Peter har just kommit hem från en löparresa vid Kebnekaise.

Klubben anordnar också träningar i Stockholm med mycket intervall- och backträning.

– Att springa är ett sätt att komma ut i naturen och jag föredrar att springa på stigar, över stock och sten, i lera och vattenpölar. Det blir så lätt att man annars bara ser asfalt och hus till vardags. Att springa ute i naturen är roligare och säkert nyttigare för kroppen, säger Peter Hauptig.

Friskvårdsbidraget räcker till mer än medlemskapet i löparklubben. För de pengar som återstår tar Peter massage hos en massör som kommer till jobbet.

– Det är verkligen livskvalitet att komma ut i naturen och se saker när man tränar. Det är ett givande sätt att följa årstiderna också, säger Peter Hauptig och lägger till att även om han inte hade haft friskvårdsbidraget hade han nog ändå åkt på löparresor.

Annelie Jaginder

Ålder: 48 år.

Yrke: Produktspecialist, säljare.

Nivå på friskvårdsbidraget: 5 000 kr om året.

Hannes Kannisto

Ålder: 37 år.

Yrke: Projektledare avgas­efter­behandling, Volvo Penta.

Nivå på friskvårds­bidraget: 2 000 kr om året.

Fredrik Grythberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö