250 får obotliga skador varje år

2014-03-28 07:00 Elisabeth Vene  

Den som har fått vita fingrar av vibrerande verktyg kan bara göra en sak: sluta utsätta sig. Det kan innebära arbetslöshet.

– Därför fortsätter många att arbeta, trots diagnosen, säger Lars Gerhardsson, professor i arbetsmiljömedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Vita fingrar är kärlkramp, som uppstått av att vävnaderna i händerna har skadats. Fingrarna blir iskalla och vita, i extremfallet ända upp till knogarna. Värst är det under vintern. Men många tvingas sluta med utebad på sommaren. Värk, fumlighet, dålig finmotorik, muskulär svaghet, domningar nattetid är några av symtomen.

Varje år får ungefär 250 personer veta att de har obotliga vibrationsskador när de kommer till landets arbetsmiljömedicinska kliniker. Därtill kommer alla som inte har remitterats dit och de som inte sökt hjälp.

– Idealet är att få fram verktyg med bra vibrationsnivå. Det behövs också ökade kunskaper ute på företagen och förbättrade metoder inom företagshälsovården, säger Lars Gerhardsson.

Sahlgrenska ingår i ett projekt som industriforskningsföretaget Swerea IVF vill driva med hjälp av innovationsmyndigheten Vinnova. Målsättningen är noll vibrationsskador. Problemet ska attackeras på bred front. Användarna, arbetsgivarna, facket, maskintillverkarna, samhället, medicinarna och forskarna ska samarbeta. Nya mätmetoder, ny internationell standard, nya regler och nya maskiner med kraftigt sänkta vibrationsnivåer är planen.

– Jag hoppas att det blir av, det ger ett bättre resultat än om var och en försöker på egen hand, säger Lars Gerhardsson.

Miljarddyra skador

De sammanlagda sjukförsäkringsutgifterna för samtliga diagnoser som kan ha samband med vibrationer uppgick år 2009 till sju miljarder, enligt Riksdagens utredningstjänst.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen