19-åringens kompetens skulle ha kontrollerats

2019-04-12 00:00 Karin Nilsson  

Fälld. En 19-åring fick 20 000 volt genom kroppen när hon kontrollerade ett högspänningsfack. Bolaget medgav att de brustit i ansvaret. Haparanda tingsrätt gör samma bedömning.

Den 28 november 2017 brännskadades en arbetstagare svårt när hon fick ström genom kroppen vid en nätstation på Seskarö i Hapa­randa kommun. Arbetstagaren hade fått i uppdrag att öppna högspänningsfacket i nätstationen för att göra en kontroll. Hon skulle kontrollera dimensionen på kabeln som kom upp i högspänningsfacket.

Åklagaren: Kammaråklagare Åse Schoultz ansåg att arbetstagaren inte hade tillräckliga kunskaper för uppgiften. Ledande personer inom företaget med ansvar för arbetsmiljön hade inte tagit reda på om den anställde haft rätt utbildning eller erfarenhet för att klara av den riskfyllda uppgiften. Bolaget hade därför av oaktsamhet inte gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen.

Åklagaren krävde att bolaget, Lapplands Elnät i Jokkmokk AB, skulle betala 800 000 kronor i företagsbot.

Bolaget: Under förundersökningen har bolaget medgett att brott har begåtts och gått med på att betala företagsboten.

Tingsrätten: Haparanda tingsrätt påpekar att arbetstagaren vid tillfället var 19 år och hade 2016 avslutat en 3-årig praktisk gymnasieutbildning inom el. Arbetstagaren hade endast behörighet att arbeta med lågspänning, inte med högspänning, och var mindre erfaren i arbetet. Olyckan hade med hög grad av sannolikhet inte behövt hända om bolaget undersökt arbetstagarens kompetens, erfarenhet och behörighet. Bolagets medgivande stöds också av utredningen i målet, enligt Haparanda tingsrätt.

Domslut: Tingsrätten anser att ansvarig personal på bolaget har varit oaktsam. Bolaget är skyldigt till arbetsmiljöbrott innefattande vållande till kroppsskada. Tingsrätten dömer bolaget att betala 800 000 kronor i företagsbot.

Domen har inte överklagats.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen