Tidningen

Tidningen

Rullande robotar reducerar smittorisk

De hanterar smittbärande material utan att bli sjuka och kan lyfta ett halvt ton – men de kan inte öppna en låst dörr. De självkörande robotarna i Karolinskas nya sjukhusbyggnad har gjort över 100 000 leveranser under sitt första år på sjukhuset.

Tidningen

När normaltemperatur på jobbet är minus 24

KALLT. Att hålla sig i rörelse, ha rätt klädsel och ett sunt förnuft är avgörande för att undvika köldskador.Den som arbetar i ett fryslager måste vara uppmärksam och lyssna på kroppens signaler.

Tidningen

Gränsvärden för arbete i kyla saknas

Vid arbete i kyla utsätts kroppen för större påfrestningar än normalt. Risken för arbetssjukdomar och olyckor blir större ju lägre temperaturen är. Nedkylning påverkar även förmågan att tänka och observera.

Tidningen

Hovrätten friar bruket

FRIAD. Dödsolyckan vid Vallviks bruk 2012 var inte något brott. Det slår Hovrätten för nedre Norrland fast och ändrar därmed tingsrättens dom.

Tidningen

1 500 000 i företagsbot för SSAB

FÄLLD. En slovakisk truckförare blev ihjälkörd av ett tåg på SSAB i Luleå. Luleå tingsrätt dömer företaget att betala 1 500 000 kronor i företagsbot.

Tidningen

De mätte sig till en mer jämställd arbetsplats

MEDVETENHET. Gör jämställdheten till ett affärsmål med lika tydliga nyckeltal som för de ekonomiska målen. Så gjorde ledningen i byggbolaget C&M Project och blev mer jämställda på köpet.

Debatt

Skräcken, skammen och rädslan finns alltid kvar

KRöNIKA. Jag minns de där åren utan pengar. Nyskild, skuldsatt, betalningsanmärkningar, egna företaget i konkurs, kronofogden. I backspegeln är det en sorts grå dimma av fönsterkuvert och ont i magen och hur mycket jobb som helst.

Tidningen

Aktivitetsbaserat kontor – trendigt eller otryggt?

INTERIÖR. Rörligt, trendigt och nyskapande. Det aktivitetsbaserade kontoret ligger i tiden. Motståndarna anser att avsaknaden av ett eget skrivbord skapar otrygghet och förespråkarna talar om ökad kreativitet och frihet. På Kairos Future blev det ett lyft men på andra arbetsplatser har det inte gått lika bra. Gör inte samma misstag om och om igen, varnar forskaren.

Tidningen

”Mitt ombud var en verklig stöttepelare”

Anette var bara några och tjugo år gammal när hon stred och vann mot den chef som grovt sexuellt trakasserade henne. – Jag fick extrem stöttning och alla trodde på mig hela vägen till rättegången.