Tidningen

Tidningen

Het valrörelse - eller arbetsmiljöbrott?

En valrörelse kan beskrivas på många sätt. Ett är att den är ett minst månadslångt pågående arbetsmiljöbrott. Kampanjarbetarna är igång från morgon till kväll, utan övertidsersättning i en stökig och stressig miljö med tidsbegränsade anställningar.

Tidningen

Toan är arbetsmarknadens mest laddade rum

När människan flyger till månen finns särskilda rymdtoaletter. Men när bussförare i Lund behöver en kisspaus möts de av fryst vatten och i Åhus hemtjänst måste personalen hålla sig. Varför är det så svårt med toaletter om man inte är astronaut? 

Tidningen

Flest avhopp i kommunerna efter sexanklagelser 

Två höga politiker avgick i veckan på grund av utredningar om sexköp. Riksdagsledamoten Dag Larsson (S) och kommunfullmäktiges ordförande i Karlstad Anders Knape (M). Det är på lokal nivå som de flesta sexskandalerna skett, visar Arbetarskydds genomgång.

Tidningen

Northvolt polisanmält

FÖRUNDERSÖKNING. Northvolt riskerar åtal för olyckan med ammoniak i februari då fyra personer fördes till akuten. ”Vi misstänker försvårande av miljökontroll och otillåten miljöverksamhet”, säger åklagare Åse Schoultz.

Tidningen

Lagen i otakt med nutiden

FORSKNING. Kopplingen mellan regler och sanktioner är för svag och arbetsmiljölagen är inte anpassad till dagens problem. Det skapar ett osäkert läge för arbetsgivarna enligt en avhandling.

Tidningen

Sparkat skyddsombud överklagar domen

ÖVERKLAGAN. Transports skyddsombud Andreas Ehm överklagar domen som friade Ringhals sedan han sparkats som skyddsvakt. ”Feldömt och oklart rättsläge”, anser Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd.

Tidningen

Dottern blev utan skadestånd

Måste man tvinga en sexåring som förlorat sin pappa i en arbetsplatsolycka till psykolog för att få ersättning från försäkringsbolaget? Ja, sa Svea hovrätt i en dom förra veckan. Men efter olyckan har Afa försäkring slopat kravet på intyg.