Tidningen

Tidningen

Dömd för bristande skydd på lantbruket

BOT. På lanbruket visste man att skyddsanordningen inte fungerade. Nu har bolaget i Arentorp godkänt att betala 300 000 kronor i företagsbot efter en olycka.

Arbetsmiljö

Tydliga roller för ökad säkerhet i vården 

SÄKERHET. Teamarbete och tillit i hälso- och sjukvården har stor betydelse för säkerheten – för både personal och patienter. Det är till och med avgörande i kritiska situationer där personal och patienter skadas. Det visas i en ny forskningsstudie. 

Tidningen

Totalentreprenören frias efter schaktolycka

Underentreprenören skulle ha gjort en ny riskbedömning av jordhögen och totalentreprenörens Bas-u brast inte i samordningsansvaret. Det menar tingsrätten och kräver bara företagsbot av underentreprenören.

Arbetsmiljö

Håll koll i luften 

LEDARE. Finns det något mer gemensamt än luft. Någon andas ut och någon annan andas in…

Tidningen

Ventilation – hot eller möjlighet

Luftkvalitet. Coronaviruset har satt inomhusluften på kartan – men hur rustade är våra arbetsplatser för smittor som även kan färdas i luften och vilka regler är det som gäller. Läs alla artiklar i Arbetarskydds granskning här.

Arbetsmiljö

AV:s expert: Köa inte efter kaffet

Regler. Efter två år av pandemi är det lätt att bli avtrubbad. Men kramas inte. Stå inte i kön till kaffeautomaten. Gör inte vissa saker, upprepar Fredrik Haux, Arbetsmiljöverkets expert. 

Tidningen

Här är alla domarna under Q3 2021

För långa arbetspass, bara barnmöbler på förskolan och ett vite på 100 000 kronor för brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det är några av de domar och beslut i arbetsmiljömål som fattats i domstolar under tredje kvartalet i år.

Tidningen

Miljonbot för exploderad hetvattenpanna

BOT. Het vattenånga skadade en anställd svårt efter explosionen. Olyckan kunde ha undvikits - riskbedömning för reparationsarbeten var inte gjord. Arbetsgivaren går med på att betala företagsboten på 1 000 000 kronor

Tidningen

EU-förslag: Skärpt gränsvärde för asbest

Europaparlamentet kräver skärpt gränsvärde när EU ska revidera sitt direktiv om asbest - till en hundradel av dagens värde. Varje medlemsland ska också tvingas föra register över byggnader som innehåller asbest.