Tidningen

Övriga Nyheter

Hur ska hot hanteras efter sexuellt ofredande?

EXPERTFRÅGA. En inhyrd lokalvårdare har blivit sexuellt ofredad. Enligt arbetsgivaren ska hon lämna arbetsplatsen omedelbart om hon möter förövaren igen. Kundföretaget kallar det för kontraktsbrott och hotar svartlista kvinnan så hon inte kan få jobb i framtiden. Vad ska arbetsgivaren göra?

Arbetsmiljö

Regelstädning möts av kritik

Färre föreskrifter och lättare att hitta rätt regler ska det bli när Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur är på plats. Men vägen dit är lång.

Debatt

Dålig arbetsmiljö svetsade ihop dem

KRÖNIKA. Häromdagen träffade jag två tjejer – jo, de är tjejer, sin pensionsålder till trots – som fortfarande bubblade och fnissade när de kom tillsammans. De träffades på jobbet i mitten av sjuttiotalet, den ena ensam mamma, den andra direkt från tvåårigt gymnasium, i en stor sal fylld med skrivmaskiner. Och cigarettrök, sa Gullan och hostade. Alla rökte. Utom Bojan då.

Tidningen

Olika temperamentsdrag

INSIKTER. Alla människor har de olika temperamentsdragen, men i olika hög grad. Så här beskrivs de i Liisa Keltikangas-Järvinens bok om temperament och arbetsliv.

Tidningen

Blanda inte ihop temperament och kompetens

"Jag är inte särskilt social eller utåtriktad, utan mer blyg. Jag jobbar bäst utan tidspress." En jobbsökande skulle knappast skriva så i sin ansökan, än mindre komma på intervju. Ändå kan den personen vara den mest kompetenta för jobbet.

Tidningen

Forskning för bättre scheman

Nu delar Forte ut 61 miljoner till forskning om arbetslivet.Anna Dahlgren, forskare på Karolinska Institutet, har fått 4,3 miljoner för att studera effekter av korta vilotider.

Tidningen

Montör använde inte skyddsutrustning

SÄKERHET. Ingen skyddsutrustning användes trots att företaget informerat montören. Bolaget bestred sanktionsavgiften från Arbetsmiljöverket. Förvaltningsrätten dömde ut avgiften.