ANNONS FRÅN PHONAK

Trond har lärt sig att leva med tinnitus

2009 hörde Trond Simonsen ett starkt, ihållande tjut i öronen, men han hade ingen aning om var det kom ifrån. Han letade i huset utan att hitta vad som orsakade ljudet.

Publicerad Uppdaterad

Sköter två jobb och styrelseuppdrag trots sin tinnitus

Till vardags lever Trond ett aktivt liv med sin familj. Han har två arbeten; ett i hälso- och sjukvårdssektorn och ett som chef i en bostadsrättsförening. Utöver det har han ett flertal olika styrelseuppdrag där han använder sitt engagemang för att ge andra med nedsatt hörsel samma möjlighet som han själv har fått att höra bra. Det tackar han hörseltekniken för.

- Utan mina hörhjälpmedel hade jag inte kunnat vara så aktiv med två olika arbeten och alla mina styrelseuppdrag. Phonak Marvel hörapparaten och Roger-produkterna är så moderna och tekniskt bra att jag får en mer avslappnad vardag. Allt bara fungerar, trådlöst, oavsett var och när jag behöver använda utrustningen, säger Trond.

På arbetet använder han Roger Table Mic II för att höra bra i möten eller i enskilda samtal. I en mötessituation där flera personer diskuterar runt ett bord placeras bordmikrofonen mitt på bordet och ljudet och talet från personerna runt bordet överförs direkt till hörapparaterna.

Han använder Marvel hörapparater med inbyggd RogerDirect-teknik, som gör att Roger-mikrofoner och hörapparater kan kommunicera direkt utan behov av en extra mottagare.

Trond betonar också att Roger-mikrofonerna har fungerat bra i situationer där digital kommunikation krävs. När han deltog i ett personalmöte online anslöt han Roger Table Mic II till datorn. Han kunde då delta i konversationen och höra tydligt vad alla sa eftersom ljudet streamades direkt till hans hörapparater.

- Jag ansluter också Marvel hörapparater trådlöst till en mobiltelefon och kan därför ringa på ett enklare sätt än tidigare. Jag har händerna fria och kan göra andra saker samtidigt.

I andra situationer där han måste prata med människor som är i rörelse använder Trond sin Roger Pen för att höra extra bra.

- När hörapparaterna inte riktigt räcker till så ansluter jag dem trådlöst till min Roger Pen, då får jag ett perfekt en-till-en-samtal, speciellt i bilen eller i olika arbetssituationer.

Från att ha varit väldigt tillbakadragen till att bli delaktig i allt

På fritiden har Trond alltid varit social och tycker om att prata och umgås med andra. Men när han fick tinnitus kände hans vänner att han förändrades och blev mer tillbakadragen.

När han gick till läkaren fick han först veta att ljuden orsakades av stress. En annan läkare hänvisade honom till en audionom och där konstaterades att han hade fått tinnitus. Där fick han sedan hörhjälpmedel som hjälpte honom att lindra bruset som han hörde och som gav honom möjlighet att höra bra trots ljudet i öronen.

Vännerna har märkt att han nu är mer delaktig i allt de gör och att han är mer närvarande.

- Utrustningen gör mig, och andra i min situation, trygg och säker på att jag hör allt som sägs under ett samtal, säger Trond.

När Trond lyssnar på musik streamar han ljudet direkt till sina hörapparater. Om han vill titta på TV, ansluter han sin TV Connector och får ett bra ljud direkt i öronen. Han menar att det gör TV-upplevelsen ännu bättre och tillägger att ljudet faktiskt är bättre än det var innan han fick nedsatt hörsel, eftersom det blir så mycket tydligare.

Guld värt med hörhjälpmedel

Trond poängterar också att hörapparaterna är bra på att fånga upp yttre ljud, vilket gör att det irriterande pipet hamnar i bakgrunden och de ljud han vill höra lyfts fram.

- Jag är så glad att jag har Phonak Marvel hörapparater. De är laddningsbara och håller en hel dag (jag använder dem 14-15 timmar) innan de måste laddas. De fungerar perfekt för mig och jag har en mer aktiv vardag än på länge, berättar Trond.

Han funderar på den reaktion han får när folk får veta att han använder hörapparater. Många tror inte att han har hörapparat själv för det syns inte, utrustningen är ju så liten och enkel.

Genom att hjälpa till att informera om hörhjälpmedel så hjälper han också andra att ta initiativ till att skaffa hörapparater och hörselprodukter som de kan behöva. Trond vet ju vilka möjlighet det har gett honom att leva det aktiva liv han vill ha.

- Att kunna prata med en person och använda en mikrofon för att höra vad den personen säger, det är guld värt, avslutar han.

LÄS MER HÄR: hearwithroger.se