Sponsrad

Hur en hörapparat och mikrofon har förändrat skidåkarens liv

Foto: Philipp Kessler

Robin Gillon har klättrat upp som professionell skidåkare, trots att han levt med grav hörselnedsättning i hela sitt liv. Han har rankats som en av de fem bästa skidåkarna i Europacupen och som topp 50 totalt i World Pro Tour (Association of Freeski Professionals.)

Publicerad

Under hela sin resa har hörapparaterna varit ett stort stöd för Robin och nu har han nyligen fått mikrofonen Roger On, som påverkat hans professionella liv ännu mer.

Robin har haft i-örat apparater tidigare, men ingenting har varit lika bekvämt och modernt som hans nuvarande Phonak Marvel Virto Black. Det han gillar mest är, att trots att hörapparaterna är lite större än några av de i-örat apparater som han haft tidigare, så ser de så moderna och coola ut att ingen märker att han faktiskt har hörapparater. De tror att han har något liknande Beats by Dre i öronen - men coolare. Det är till och med så att folk har frågat vilka trådlösa hörlurar han använder. Dessutom känns de bekvämare och det kliar mindre i öronen efter att han använt dem länge.

Foto: Nicole Schafer

Klarare ljud

Robin tycker att hörapparaterna har förbättrat hans liv på flera sätt. Han har aldrig pratat i telefon så mycket som han gör nu. Han älskar Bluetooth-anslutningen till telefonen som gör att han kan lyssna på musik via dem också. Han har till och med börjat åka skidor med musik i öronen hela tiden.

- Ljudet är mycket klarare än vad jag är van vid, vilket ökar livskvaliteten varje dag och jag har upptäckt många nya ljud som jag aldrig har hört förut, förklarar Robin.

Hur viktigt är utseende och färg?

Robin gillar framför allt den svarta färgen på hörapparaten, den känns väldigt modern. Folk tittar inte konstigt eller tänker att han har några ”vanliga hudfärgade hörapparater” som äldre människor brukar ha. Han får inte några sådana konstiga blickar längre och det är stor skillnad mot tidigare. Robins bäste vän sa att han inte ser ut att ha en funktionsnedsättning längre, att det ser mer modernt ut och det är väldigt positivt!

Kombinerar hörapparaterna med hörselprodukter

Foto: Sonova

I situationer där hörapparaten inte räcker till, som när det är lite längre avstånd till den som pratar, har Robin stor användning av mikrofonen Roger On. Den ger han till sin lärare på universitetet så han kan sitta var som helst i lokalen och ändå höra läraren perfekt. Den används av hans skidtränare så han kan höra alla instruktioner både i liften och i backen. Han lämnar numera aldrig hemmet utan sin Roger On för att vara säker på att höra allt som säg i olika samtal.

- Hörapparaten ansluts direkt och det fungerar superbra, säger Robin.

Var kommer energin ifrån?

- Jag tränar, försöker vara positiv – vilket är lättare sagt än gjort - och alltid omge mig med människor som berikar mitt liv, skrattar Robin.

Han säger att han behöver sova lite mer än normalhörande människor, han blir väldigt trött av alla ljud och intryck som dagligen möter honom, men att det har förbättrats avsevärt, han känner att han är på väg åt rätt håll.

- Jag känner mig glad och tacksam över att ha fantastisk hörselteknik tack vare Phonak, avslutar Robin.

Läs mer om Roger hörselprodukter på arbetet.

Annonsinformation

Detta är en annons. Den är inte skriven av Arbetarskydds redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Arbetarskydds kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se