Robert Laul: Många yrkesgrupper riskerar skador på matcherna.

2022-05-25 10:57 Johanna Kronlid  
Robert Laul ser stora risker med bengaler och smällare på fotbollsmatcherna.

Robert Laul, fotbollskommentator, du är kritisk till hur fotbollsklubbarna hanterar stöket på arenorna under matcher. Hur ser problemen ut? 

 – Problemen är flera. Det tänds historiskt stora mängder så kallade "bengaler", alltså glödheta nödbloss i folkmassan på läktarna, det kastas knallskott och skjuts raketer, det eldas flaggor vilket leder till konfrontationer. Ja, det kastas till och med bengaler mellan supportrar vilket är direkt livsfarligt. Lägg därtill interna uppgörelser i klackar med regelrätta slagsmål och det har dessutom kastats in flaskor och annat på planen i en ovanligt stor omfattning.   

Kan människor skadas och i så fall hur? 

– Jag upplever att den här våren är stökigare än på mycket länge. Flera människor har redan kommit till skada till följd av händelser jag nämner ovan, bland annat på Gamla Ullevi i Göteborg och Tele 2 Arena i Stockholm. Vi pratar om bland annat brännskador och hörselskador, förhoppningsvis tillfälliga.  

Vilka yrkesgrupper riskerar att drabbas? 

 – Utöver åskådarna själva - fotografer, funktionärer, bollkallar, spelare och domare. 

Hur skulle du vilja att klubbar och polis åtgärdade problemen? 

 – Polisen resonerar normalt klokt i denna komplicerad fråga, så vitt jag kan bedöma. De är ju experterna på området. Men de agerar främst utanför arenorna. Klubbarna - arrangörerna - har ansvaret för arrangemangen inne på arenorna. Men trots att de vet exakt vilka grupperingar som använder illegal pyroteknik, och var på läktaren dessa grupperingar står, så pågår lagbrott inför öppen ridå i match efter match, år efter år. Och den här våren har det som sagt blivit värre. Ändå upplever jag att fotbollsrörelsen nu försöker tona ner problemen och vifta undan frågorna. 

Motargumentet är ju att bengaler och fyrverkerier höjer stämningen under matcherna. Håller inte den invändningen? 

– Det är ju olagligt. Det är farligt. Och det skadar människor. Då är ju svaret på den frågan att man får skapa stämningen på ett sätt som är inom lagens ramar, som inte är farligt för någon och som inte skadar människor. 

Är det lika illa på damfotbollen? 

– Absolut inte. Inom herrallsvenskan finns en skev och farlig hatkultur som ligger i botten för många av nämnda problemen. Den existerar tack och lov inte inom damfotbollen. 

Nämn tre favoritmatcher genom tiderna. 

– Hamburg-IFK Göteborg 0-3 1982, Sverige-Rumänien 2-2 1994 och Brasilien-Chile 1-1 2014. Matcher som lämnat outplånliga intryck, även om det finns så många fler. 

 

 

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö