Nyhetsarkiv

Organisationen avgör om olyckan är framme

Debattören:Christer Eneroth är maskiningenjör och arbetsmiljöingenjör utbildad vid det nedlagda Arbetslivsinstitutet. Han har jobbat med säkerhet och arbetsmiljö i över 30 år inom byggindustrin. Han har bland annat varit anställd som skyddsingenjör på Skanska. Numer jobbar han i eget företag. Foto: Privat

Christer Eneroth, arbetsmiljöingenjör uppmanar byggbranschen, byggfacket och Arbetsmiljöverket att tänka nytt.

Publicerad

Svåra olyckor har inträffat under senare år inom byggindustrin men även händelser som har kunnat sluta med katastrof, vad beror detta på? Händelser inträffar trots att vi varit med om detta i tidigare skeden, hur kan detta komma sig? Lär vi oss inget? Glömmer vi bort det otäcka och börjar om på nytt, på samma oansvariga och omänskliga sätt? Tänker våra byggherrar inte på hur arbetet ska utföras på det bästa och säkraste sättet? Är man inte ens intresserad av den ekonomiska vinsten?

Jag menar att brister i organisationen av arbetsmiljöarbetet är orsaken till byggplatsolyckor. Att följa arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter skulle förbättra arbetsmiljön. Kunskapen, kompetensen och engagemanget är i dag en brist i olika avgörande nivåer i processen vilket bidrar till en negativ och farlig utveckling. Skyddsombudets roll i ett pågående projekt kan vara avgörande, deras roll i arbetsmiljöorganisationen på byggplatsen är underskattad och åsidosatt. Det är ett problem.

En bra arbetsmiljöorganisation är en förutsättning för att säkra arbetsmiljön så att inte skador och olyckor inträffar samt för att ett projekt ska bli lyckat och skapa arbetsglädje. Genom egna erfarenheter av projektering och deltagande i produktionen vid de flesta typer av byggen kan jag konstatera att ett antal faktorer inte fungerar tillräckligt bra. Jag har sett brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet med brister i arbetsmiljökunskap på olika nivåer. Brister i ett tidigt skede skapar dåliga förutsättningar för fortsättningen för projektet. Jag har också sett brister i analysen av risker och av hur skyddsronder går till och otillräcklig uppföljning av anmärkningar.  Jag har också erfarenhet av att skyddsombuden, som kan ses som ”ögonen i produktionen” inte används.
Har man en bra arbetsmiljöorganisation är chansen större att lyckas. Erfarenheter finns att hämta från arbetsplatser där det har och inte har fungerat. För detta krävs framförallt ökat engagemang från branschens parter. 

Av egen erfarenhet vet jag att det finns arbetsplatser, bland annat Skanskas projekt Bankhus 90 och Höga Kusten Bron, där arbetsmiljöarbetet var bra organiserat och fungerade väl med lyckat resultat. Det finns självklart andra bra projekt. Ta vara på erfarenheterna från dessa.

Goda förutsättningar skapas om man gör rätt från början, då kommer vinsterna.

Till byggherrarna vill jag säga: Se vinsterna med ett gott arbetsmiljöarbete, följ arbetsmiljöns tydliga lagar och regler, poängbedöm arbetsmiljöhantering vid upphandling av entreprenör – både svenska och utländska entreprenörer. Öka engagemanget för arbetsmiljöfrågorna. Ni har ett stort ansvar. Följ noggrant upp hur det går på arbetsplatsen.

Till Arbetsmiljöverket: Skapa en ny regel. Innan ett nytt projekt får starta så skall en kunnig och kompetent arbetsmiljöorganisation finnas och vara godkänd av verket, hos utländska entreprenörer – ställ frågan om det finns utbildade skyddsombud och har ledningen på plats tillräcklig kunskap om den svenska arbetsmiljölagstiftningen.

Till byggfacket: Bli en del av byggandet, se till att få fram fler kunniga skyddsombud och reformera deras roll gärna så att de får specialinriktning inom exempelvis bergarbete, husbyggnad eller maskiner, tydliggör skyddsombudens viktiga roll och hjälp dem.

Vad tycker ni?