Vinglig lastbilschaufför dömd enligt nya mobillagen

2014-01-22 13:12 Elisabet Örnerborg  

Den nya lagen om användande av mobiltelefon har kommit till användning. En lastbilschaufför dömdes till 1 500 kronor i böter.

En 37-årig lastbilschaufför från Nyköping blev den förste att dömas enligt den nya lagen, skriver Transportarbetaren. Den så kallade mobilförbudslagen trädde i kraft den 1 december. Enligt den får mobiltelefon bara användas under bilkörning, om det inte ”inverkar menligt på framförandet av fordonet”.

Några dagar efter att lagen trädde i kraft var den 37-årige lastbilsföraren ute på körning när det ringde i hans mobiltelefon. Medan han försökte plocka upp telefonen ur jackfickan, började han vingla fram och tillbaka på vägen vilket drog till sig uppmärksamhet från en polispatrull i närheten.

37-åringen stoppades och erkände direkt, skriver tidningen. Det utdömda straffet är 1 500 kronor i böter, ett ganska lågt bötesbelopp, enligt lagmannen vid Nyköpings tingsrätt, Magnus Widebeck.

– Vi hade ju ingenting att gå på eftersom vi är först med att döma enligt den nya lagen, och därför har man varit lite försiktig. Det kan hända att högre instanser anser att det ska vara högre straff på sådana här förseelser, säger han till Transportarbetaren.

Men eftersom åklagarmyndigheten granskat domen, och inte haft något att invända, tror Magnus Widebeck att det är den här bötesnivån som kommer att gälla vid brott mot mobilförbud i framtiden. När det finns en utarbetad praxis är det meningen att polisen sedan ska kunna bötfälla direkt vid vägkanten.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen