Övriga Nyheter

Vårdfacken larmar om personalkris

Bristen på specialutbildade sjuksköterskor och läkare äventyrar öppnandet av nya Karolinska 2018. <br/> Det hävdar Läkarförbundet och Vårdförbundet som också varnar för personaldränage från övriga sjukhus främst i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Publicerad

I Svenska Dagbladet gör de båda vårdfackens representanter gemensam sak. Nya Karolinska i Solna, NKS, är tänkt att öppnas fullt ut 2018. Satsningen på endast enkelrum för patienter gör att det behövs mer personal.

-Det förvånar mig att landstinget inte tagit höjd för att täcka behovet av personal. Man planerar ett högteknologiskt sjukhus som kräver en stor mängd specialistpersonal. Men den finns antingen utspridd på andra sjukhus eller så finns den inte alls, säger Johan Styrud ordförande i Stockholms Läkarförening, till tidningen.

Han påpekar att det saknas både AT-tjänster och utbildningsplatser.

-Error är det enda som kommer upp när jag tänker på NKS och personalförsörjningen i Stockholmssjukvården. Det är en gigantisk utmaning att få tag i personal som har rätt kompetens, säger Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundet i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

Personaldirektören i Stockholms läns landsting, Maria Englund, är inte orolig över bemanning på det nya sjukhuset:

-Det finns en brist i dag för vissa vårdgrupper men vi har begärt fler utbildningsplatser från staten och vi satsar också själva på att dagens personal får möjligheter att vidareutveckla sig.

Annika Tibell, medicinsk chef för projektet, menar att NKS goda arbetsmiljön och nya arbetssätt ska underlätta rekryteringen.