Övriga Nyheter

"Värderingar kan inte dikteras uppifrån"

Många drar likhetstecken mellan värdegrund och säljpolicy, säger Anna Rosengren, arbetslivspräst och etikkonsult, och en av talarna på Nolia Arbetsmiljö i höst. - Om det är pengar som är det viktiga kan vi lika gärna tjäna pengar på porr eller droger, säger hon.

Publicerad

De flesta arbetsplatser hon besöker tar fram något dammigt i hyllan som ingen har läst, berättar hon. Ofta är något som inte alls är en värdegrund utan mera ett slags styrdokument eller en säljpolicy, spelregler för att man ska tjäna så mycket pengar som möjligt.

Värdegrund är något helt annat, säger hon. Den handlar om värderingar. Vad vi vill egentligen, varför vi ska sälja den här varan över huvud taget, vad vi tycker är viktigt i vår arbetsmiljö, hur vi ser på stress, vad som är en rimlig arbetsbörda och vilka formella och informella repressalier vi utsätts för om vi inte jobbar som en galning.

Som etikkonsult håller Anna Rosengren utbildningar i mångfald och värdegrund. Det finns ingen motsättning däremellan, menar hon. Tvärtom. Man kan vara mycket olika och ändå dra åt samma håll.

Vad är då en värdegrund?

- Det finns inget universellt svar. Vi kan kanske inte komma överens om allt, och ska kanske inte heller göra det. Men om det går att hitta någon sorts minsta gemensamma nämnare skapar det en trygghet.

Hon är noga med att poängtera att värderingar inte går att trycka ned uppifrån. Man måste jobba med delaktighet och kommunikation ”på riktigt”, så att man blir trygg med varandra.

Är det lämpligt att fråga om en arbetssökande ställer upp på företagets värdegrund?

- Jag tycker att man kan presentera kärnan när man rekryterar ny personal. Ogillar du det skarpt ska du kanske fundera på om det är rätt jobb för dig.

Behöver inte alla arbetsplatser oliktänkande?

- Naturligtvis. Du behöver inte hålla med om allt. Men har man anställt ”rätt” person och det blir problem i alla fall kan man alltid hänvisa till värdegrunden. Men söker man anställning på en kyrka eller en moské är det rimligt att man ska dela den tron.