Övriga Nyheter

Vardag på häktet: Sexuella kommentarer och kränkningar

I början av juli polisanmäldes fyra manliga anställda på häktet i Malmö för övergrepp mot en kvinnlig, timanställd, arbetskamrat. Men utredningen har lagts ner i brist på bevis, skriver Sydsvenskan.

Publicerad

I början av juli i år berättade kvinnan, som kallas för Lisa, för häkteschefen om de övergrepp hon utsatts för sedan hon började på häktet som 19-åring. Hon namngav inte mindre än 25 kollegor och berättade om situationer som inträffat under de tre år som timanställd.

Chefen polisanmälde fyra av personerna men förundersökningarna lades ner i slutet av juli eftersom det inte gick att styrka något brott.

Lisa har överklagat och beslutet att lägga ner förundersökningen ska prövas av en åklagare.

– Jag tänker på de andra tjejerna, de som utsätts och inte vågar berätta. Det här är första gången som någon säger ifrån, det känns viktigt att visa att något händer. Det här är en statlig myndighet, det ska inte få gå till så här utan att det uppmärksammas, säger hon.

Sydsvenskan har också intervjuat flera anställda och före detta anställda på häktet i Malmö. Samtliga vittnar om en kultur fylld av kränkningar, mobbning och våld:

”De rör både våld mellan anställda och maktmissbruk mot de intagna. En kvinna berättar hur en kollega tagit strypgrepp på henne så att hon inte kunnat andas. En annan kvinna berättar hur kollegor tvingat sig till fysisk kontakt genom att krama, hålla fast henne och vid ett tillfälle lägga sig på henne. Att bli tagen på brösten och rumpan av "misstag" är något som flera kvinnor upplevt.” skriver tidningen.

– När jag började på häktet så pratade jag med all personal. Jag gjorde klart att det måste bli en förändring. Men problemet var framförallt ett ledningsproblem och nu är nästan alla chefer utbytta, säger Anders Backman, chef på arbetsplatsen sedan tio månader.