Övriga Nyheter

Var femte restaurang

har farliga maskiner

Drygt 100 av 500 restauranger har fått förbud mot farliga köksmaskiner. Det är hittills resultatet av Arbetsmiljöverkets tillsynskampanj i Stockholm och Uppsala.

Publicerad

- Vi hade räknat med ett helt gäng förbud, men inte i den här omfattningen, säger Torbjörn Olsson, arbetsmiljöinspektör i Stockholm.

Det vanligaste felet med köksmaskinerna, särskilt skärmaskiner, är att de saknar bruksanvisning och skydd, vilket gör att de kan gå igång plötsligt, i samband med rengöring, eller bara när någon försöker plocka bort smulorna.

Varje år inträffar många onödiga olyckor med köksmaskiner, till exempel med skärmaskinens klinga eller degblandarens krokar. I vissa fall ger olyckorna skador för livet. Därför ska alla maskiner ha en bruksanvisning enligt Arbetsmiljöverkets regler.

Torbjörn Olsson har dock viss förståelse för restaurangägarna. Många restauranger har upp till 40 år gamla maskiner som ännu fungerar. Dessa hade kanske inte ens något skydd på den tiden, samtidigt som kraven på säkerhet skärpts drastiskt under åren.

Men Arbetsmiljöverkets krav handlar inte bara om farliga maskiner. Myndigheten har hittat allvarliga brister i stort set hela arbetsmiljön – ergonomi, städning, rutiner för hot och våld, stress, lokaler och varumottagning, berättar Torbjörn Olsson.

¬- Det är en mycket speciell bransch, där det är lätt att bli hemmablind. Det händer mycket som aldrig dokumenteras, som är vardag för personalen.

En hel del kan förklaras med hur branschen ser ut idag, menar han.

- Det är den bransch som har mest konkurser, som byter ägare oftast och som har flest utlandsfödda, både som ägare och anställda. Det går att göra listan mycket längre.

Totalt ska Arbetsmiljöverket granska cirka 600 restauranger i Stockholm och Uppsala, men eftersom den har gett goda resultat planerar även andra distrikt att sätta igång en liknande kampanj.

Nio av tio restauranger som hittills inspekterats kommer att få krav på åtgärder från Arbetsmiljöverket när den pågående kampanjen avslutas, om cirka två veckor.

Det vanligaste kravet gäller systematiskt arbetsmiljöarbete, alltså ”rutiner för att undersöka, åtgärda och följa upp brister i arbetsmiljön”. Var tredje restaurang saknar också rutiner mot hot och våld. Mer än hälften har inte utrustning för första hjälpen.

Många av Arbetsmiljöverkets krav handlar om tunga lyft och transporter som inte får förekomma utan lyfthjälpmedel, rullvagnar och hiss. Till exempel är det inte tillåtet att bära tunga föremål i spiraltrappor.

Dessutom struntar många ägare i att anmäla allvarliga olyckor till Arbetsmiljöverket, vilket är åtalbart enligt arbetsmiljöförordningen. Restaurangägarna är rädda om sitt rykte och vill därför inte anmäla allvarliga händelser. Exempelvis när ”stökiga kunder” bär sig illa åt mot personalen. För många anmälningar kan leda till att restaurangen blir av med sitt alkoholtillstånd, tror de.