Övriga Nyheter

Välkomna till psykgymmet!

Foto: Jonas Askergren
”Det är skevt att det bara är fokus på fysisk träning och kost”, tycker psykologen Katarina Blom. Hon har skrivit boken ”Lycka på fullt allvar” tillsammans med Sara Hammarkrantz (Natur & Kultur) om positiv psykologi. Foto: Peter Knutsson

– Vi vill göra något som är lika bra för den psykiska folkhälsan som Friskis & Svettis är för den fysiska, säger psykologen Katarina Blom på Habitud.Hon hoppas att psykologklinikens gym får flytta in bland hantlarna i träningslokalen.

Publicerad

– Du vet att du ska motionera och äta 500 gram frukt och grönt om dagen. Men frågar någon vilket antal känslor du har eller vad ska du göra för att få en relation att hålla är många svarslösa. Det vill vi ändra på.

Katarina Blom drömmer om en snar framtid där man går till gymmet och tecknar sig för ett pass i mindfulness, bättre sömn eller självmedkänsla. Ett gym för hjärta och hjärna.

– Vi undersöker om vi kan etablera oss i styrketräningslokaler med vår psykologiska träning. Vår ambition är att psykisk träning ska bli lika vanligt som fysisk, säger Katarina Blom på psykologgruppen Habitud.

Den psykiska ohälsan är galopperande. Ändå är det lite skamligt att besöka psykologen och inget man gärna pratar om på arbetsplatsen. Gemene man får hjälp med psyket förhållandevis sent, säger Katarina Blom och jämför med sjukgymnastik. Om något i kroppen har gått sönder får patienten genast vägledning i att träna upp kroppsdelen igen.

Styrketräning för hjärnan – 8 övningar

Det psykologiska gymmet kan du besöka på psykologgruppens gratissajt i form av cirka 200 övningar.

Just nu hittar du en jul­kalender där. Varje dag ges ett nytt tips på hur man kan hantera julen bättre.

– Det gäller att inte låta stressen och besvikelsen över jobbiga familjerelationer och fel julkappar dominera, utan ta tillvara på det goda också, säger Katarina Blom.

Källa: habitud.se

1. Träna återhämtning

Om du stressar mycket kan du till slut hamna i ett läge där du inte längre hittar avstängningsknappen. Ge dig själv en stunds återhämtning varje dag med mikropauser. Planera in ett gäng femminuterspauser utspridda under dagen, då du övar dig på att göra absolut ingenting.

2. Träna belöning

Är det roligare att mejla än att ordna med ekonomin? Belöna dig med mejl. Rangordna dagens uppgifter i rolighetsordning. Börja med den tråkigaste. I stället för godis och dyra saker blir de roligare arbetsuppgifterna belöning när de jobbiga är avklarade.

3. Träna njutning

En form av njutning är att njuta av att njuta. Nästa gång du har bockat av en uppgift på att göra-listan, uppmärksamma de positiva känslor som njutningen just gav upphov till och uppskatta dem aktivt.

4. Träna kreativitet

Många av oss underskattar vår kreativa förmåga och ger upp för tidigt. En studie visar att lösningarna blir mer kreativa ju längre försökspersonerna håller på. Fundera på ett problem du nyligen löst. Skriv ner tio andra möjliga lösningar på problemet.

5. Träna motivation

Var snäll och förstående mot dig själv när självkritikern vaknar. Om du vill förändra något hos dig själv, skriv ned detta och därefter vilka tankar och känslor som uppkommer. I stället för de hårda orden kan du skriva ned tre omtänksamma sätt att motivera dig till förändringen.

6. Träna kattmetoden

Deltagarna i en amerikansk studie kände sig lyckligare och mer energiska efter att ha kollat på en kort gullig kattvideo. Ett alternativ till ytterligare en kopp kaffe när hjärnan börjar tröttna.

7. Träna örat

Första steget i att lyssna aktivt är att förmedla en intresserad attityd. Uppmuntra den som talar genom att humma eller be den att fortsätta. Säg till om du inte förstår. Tystnad är också en viktig del av ett bra samtal, det ger både dig själv och den du pratar med tid att samla tankarna och ökar djupet i samtalet. Människor som bemöts av aktivt lyssnande blir öppnare för nya erfarenheter och mindre defensiva.

8. Träna hemgång

Det moderna samhällets teknik inbjuder till att jobba även efter arbetstid. Undersökningar visar dock att övertids­arbete är mindre effektivt än jobb som görs på ordinarie arbetstid. Minska din känsla av upptagenhet den kommande veckan genom att bara jobba på ordinarie arbetstid.