Övriga Nyheter

Tillbaka på heltid efter sextimmarsdag

Line Bryntesson (th) har deltagit i försöket med arbetstidsförkortning i Järfälla kommun. Personaldirektören Birgitta Orbert (tv) berättar att försöket nu ska utvärderas. Foto: Jörgen Appelgren
”Barnen blev inte så glada som jag hade trott när jag hämtade dem tidigt”, berättar Line Bryntesson som nu är tillbaka på full tid efter en försöksperiod med kortare arbetsdagar. Foto: Jörgen Appelgren

PROJEKT. Line Bryntesson är tillbaka på 7,35 timmar om dagen efter att ha provat sextimmarsdag. Hennes slutsats är att inflytandet över hur arbetstiden förläggs är viktigt för möjligheten till återhämtning.

Publicerad

Sommarsolen lockar utanför fönstret, men inne på Enheten för funktionsnedsättning i Järfälla kommun jobbar Line Bryntesson i snitt 1,35 timme mer om dagen än hon gjort de senaste åtta månaderna.

– Det är okej. Jag har varit mentalt förberedd på det, jag visste att det var ett projekt. Men just nu är jag glad att vi gick tillbaka till det gamla heltidsmåttet under den ljusa tiden av året, när det är lättare att få sin återhämtning.

Under åtta månader har alltså medarbetare vid Äldre­enheten samt vid Enheten för funktionsnedsättning vid socialtjänsten i Järfälla arbetat 30-timmarsvecka.

Bakgrunden till projektet var hög personalomsättning och dålig framgång i att rekrytera till vakanta tjänster. Samtidigt hade båda enheterna som omfattades under en längre period haft hög korttids- och långtidssjukfrånvaro, delvis på grund av hög arbetsbelastning.

Initiativet kom från facket, och projektet genomfördes mellan oktober 2017 och maj 2018. Utvärderingen återstår. Den kommer att bygga på självskattning, men uppseendeväckande fakta finns: sjukfrånvaron i december 2017 var 6,81 procent jämfört med 12,79 procent året innan, en skillnad som alltså uppstod bara tre månader in i projektet. Även personalomsättningen har minskat med närmare 2 procent.

– Vi är nyfikna på effekterna, inte minst som medarbetarna har hanterat samma antal ärenden som tidigare. Förutom att sjukskrivningarna gått ned har vi också märkt att det är mer attraktivt att söka jobb på de berörda arbetsplatserna. Mitt intryck i övrigt är att personalen är nöjd, och att de båda enheterna har haft lite olika erfarenheter; på den ena har man varit lite mer nöjd än den andra.

På båda enheterna har samma villkor gällt: 30-timmarsvecka med stort mått av självbestämmande över arbets­tiden.

– Medarbetarna har kunnat välja mellan att arbeta fyra eller fem dagar i veckan. Järfälla har av tradition årsarbetstid i alla grupper som inte behöver schemaläggas. Det hjälper medarbetarna att hitta balans mellan arbete och privatliv, berättar Birgitta Orbert, personal­direktör i Järfälla kommun.

Försöket har genomförts inom befintlig budget. Under hösten ska det redovisas för kommunens politiker, och om trettiotimmarsveckan ska permanentas krävs ett politiskt beslut.

Line Bryntessons främsta insikt är att eget inflytande över arbetstiden har stor betydelse för möjligheten till återhämtning. Under projektets gång förändrades hennes schema, mycket beroende på att hon efterhand ändrade inställning till hur hon bäst använde sin tid.

Det dröjde alltså några månader att hitta rätt rytm. Under hösten tog mörkret mycket kraft, och Line Bryntesson hade två lediga förmiddagar då hon kunde simma i simhallen eller ta en lång promenad på vägen till jobbet.

– Det var väldigt skönt, men på grund av att jag påverkades av mörkret märkte jag inte så stor skillnad i återhämtning, konstaterar hon.

Under den andra halvan av projektet slutade Line Bryntesson i stället klockan 15 på tisdagar, 14 på torsdagar och 12 på fredagar. Då kunde hon flexa ut fredagen när möjlighet gavs. Idén kom från en period våren 2017 när hon arbetade 90 procent, med varannan fredag ledig.

Barnen som numera går i förskola och förskoleklass har alltid haft långa dagar. Line Bryntesson har varit en av de föräldrar som har hämtat sist. Så de tre dagar under våren då hon slutade tidigt styrde hon som regel stegen till förskolan.

– Barnen blev nu inte så glada för det som jag trodde att de skulle bli. ”Varför kommer du nu?” fick jag höra. De trivdes ju bra i förskolan och i förskoleklassen. I efterhand undrar jag lite över vad de fick ut av det.

Hade projektet fortsatt ett par månader till skulle hon ha haft mer fokus på den egna återhämtningen. En återhämtad person är mer effektiv på jobbet, och inte minst viktigt: en bättre förälder.