Tafsande chef: Jag har hjälp praktikanter till jobb tidigare

2017-01-10 09:21 Tiina Demargne  
Praktikanten uppger att kränkningen förstärktes av att det var den högsta chefen som ofredade henne. Foto: ACE STOCK LIMITED / Alamy

En högt uppsatt kommunal chef i Malmö åtalas nu för sexuellt ofredande. Innan chefen greppade praktikantens lår fick hon veta att han hjälpt många in på arbetsmarknaden, enligt polisförhör, rapporterar Sydsvenskan.

Som Arbetarskydd tidigare berättat blev personalfesten i Malmö stadshus i höstas för blöt. Åtminstone för förvaltningsdirektören. Han blev så berusad att han enligt egna uppgifter inte minns någonting. Men det gör praktikanten som polisanmälde honom efter festen.

Hon berättar i polisförhöret att chefen slog sig ner vid hennes bord. Ganska snabbt ska han ha förklarat att han har hjälpt praktikanter till jobb tidigare, skriver Sydsvenskan.

Därefter lade chefen, enligt praktikanten, sin hand ganska högt upp på hennes högra lår.

— Han tar med handen på insidan av låret cirka tio centimeter från midjan. Han tar ett fast tag med hela handen, säger praktikanten i polisförhör.

Praktikanten uppger att kränkningen förstärktes av att det var den högsta chefen som ofredade henne och undrade om hon skulle våga anmäla händelsen.

— Det kom en massa tankar om hur funkar detta, hur blir detta om jag anmäler honom? Vad händer med mig då? Det var inget självklart beslut kände jag. Jag hamnade i ett underläge där.

Ett krismöte hölls två dagar efter festen. Där beslutades att chefen skulle sluta som förvaltningschef.

I november 2016 beslutade politikerna i Malmö stads arbetsgivarutskott att chefen inte får sparken. Han mister sina direktörsuppdrag och får en ny tjänst.

Sydsvenskan har varit i kontakt med chefen som meddelar att han ännu inte har läst åtalet och att vill prata med sin advokat innan han lämnar några kommentarer. Vid fällande dom kan sexuellt ofredande ge böter eller fängelse i maximalt två år.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö