Sopkonflikt har brutit ut

2011-05-11 13:30 Elisabet Örnerborg  
Foto: Maja Suslin, Henrik Montgomery / Scanpix

Transports varslade konflikt på miljöarbetarområdet trädde i kraft vid midnatt. <br> – Medlarbudet i går innehöll inte ett enda konkret förslag till vår fördel, säger Mikael Johansson.

Från och med i dag råder Transports blockad mot övertidsarbete och nyanställningar i renhållningsbranschen. Detta sedan Transport i går sade nej till medlarnas bud. Mikael Johansson, Transports avtalsansvariga för miljöarbetaravtalet, tycker att budet bara tillgodosåg arbetsgivarnas krav.

– De föreslog en arbetsgrupp som skulle titta på frågan om en belastningsbegränsning. Det är inget för oss. Vi har suttit i så många arbetsgrupper förut utan att det lett någonstans, säger Mikael Johansson.

Arbetsgivarnas påstående att ett premielönesystem skulle vara olagligt enligt EU-rätten, har Mikael Johansson ingen åsikt om.

Biltrafikens arbetsgivareförbund sade ja till medlarbudet i går kväll. Förhandlingschef Anders Norbergs beskrivning av medlarnas förslag om en arbetsgrupp skiljer sig lite från motpartens. Bland annat genom att betona att översynen av arbetsmiljön och arbetsbelastningen i branschen skulle ske inom en begränsad tid, sex månader. Han betonar också att budet innehöll löneökningar i nivå med övriga avtal inom transportbranschen.

– Men nu har konflikten trätt i kraft och vi har inga medlare. Vi har haft kontakt med Transport nu på morgonen och vi kommer att ha det fortlöpande, säger Anders Norberg.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö