Övriga Nyheter

Sopkonflikt har brutit ut

Foto: Maja Suslin, Henrik Montgomery / Scanpix

Transports varslade konflikt på miljöarbetarområdet trädde i kraft vid midnatt. <br> – Medlarbudet i går innehöll inte ett enda konkret förslag till vår fördel, säger Mikael Johansson.

Publicerad

Från och med i dag råder Transports blockad mot övertidsarbete och nyanställningar i renhållningsbranschen. Detta sedan Transport i går sade nej till medlarnas bud. Mikael Johansson, Transports avtalsansvariga för miljöarbetaravtalet, tycker att budet bara tillgodosåg arbetsgivarnas krav.

– De föreslog en arbetsgrupp som skulle titta på frågan om en belastningsbegränsning. Det är inget för oss. Vi har suttit i så många arbetsgrupper förut utan att det lett någonstans, säger Mikael Johansson.

Arbetsgivarnas påstående att ett premielönesystem skulle vara olagligt enligt EU-rätten, har Mikael Johansson ingen åsikt om.

Biltrafikens arbetsgivareförbund sade ja till medlarbudet i går kväll. Förhandlingschef Anders Norbergs beskrivning av medlarnas förslag om en arbetsgrupp skiljer sig lite från motpartens. Bland annat genom att betona att översynen av arbetsmiljön och arbetsbelastningen i branschen skulle ske inom en begränsad tid, sex månader. Han betonar också att budet innehöll löneökningar i nivå med övriga avtal inom transportbranschen.

– Men nu har konflikten trätt i kraft och vi har inga medlare. Vi har haft kontakt med Transport nu på morgonen och vi kommer att ha det fortlöpande, säger Anders Norberg.